Diksmuide huivert voor industriële mestverwerking

In Diksmuide ontbreekt het niet aan plannen om groene energie te produceren. Maar de inplanting van biogas- en mestverwerkingsprojecten is niet eenvoudig. "Voor het negatief advies over de inplanting van een biogasinstallatie ter hoogte van het Praetbos kan ik nog begrip opbrengen", zegt landbouwer en gemeenteraadslid Marc Deprez uit Diksmuide. "Maar het verzet tegen een gewone mestverwerkingsinstallatie in Kaaskerke en de biogasinstallatie in Stuivekenskerke begrijp ik helemaal niet".
6 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

"Voor het negatief advies over de inplanting van een biogasinstallatie ter hoogte van het Praetbos kan ik nog begrip opbrengen", zegt landbouwer en gemeenteraadslid Marc Deprez uit Diksmuide. "Maar het verzet tegen een gewone mestverwerkingsinstallatie in Kaaskerke en de biogasinstallatie in Stuivekenskerke begrijp ik helemaal niet".

In Diksmuide ontbreekt het bij de lokale landbouwers niet aan plannen om groene stroom te produceren. Maar de inplanting van die projecten is een ander paar mouwen. "Het schepencollege probeert mijn biogasinstallatie te blokkeren", getuigt landbouwer Wim Dewicke in Het Nieuwsblad. Het provinciebestuur zette het licht op groen, maar het schepencollege is tegen deze beslissing in beroep gegaan. 

"Dat is niet de eerste keer dat het schepencollege op deze manier dwarsligt", zegt Dewicke. "En dat terwijl ik probeer om een steentje bij te dragen tot een milieuvriendelijke oplossing van de mestproblematiek". De boer geeft toe dat hij extra mest moet laten aanvoeren om zijn installatie rendabel te maken. Naast de inplantingsplaats zijn het die transporten die het schepencollege niet ziet zitten. "Maar ondertussen moet ik wel al mijn mest zelf naar de landerijen vervoeren", luidt het.

"We gaan in beroep tegen de vergunning omdat het gebied rond de nog te bouwen bedrijfslokalen voor de biogasinstallatie landschappelijk, cultuurhistorisch en ecologisch waardevol is", reageert milieuschepen Kurt Vanlerberghe. "De installatie die Dewicke wil bouwen heeft een industrieel karakter. Bovendien is alles te dicht gesitueerd bij het dorp en toeristische trekpleisters zoals fietspaden en oorlogsmonumenten".

"Ik geef toe dat dergelijke installaties voor bijkomend verkeer zorgen, maar ook voor het uitspreiden van de mest op het land zijn veel verplaatsingen nodig. Dat men de idyllische dorpen in het poldergebied wil beschermen, is begrijpelijk. Maar er zijn grenzen", besluit Deprez.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek