Denktank pleit voor buffers in voedselmarkt
nieuwsIvan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Itinera Institute, pleit voor buffers om instabiliteit in de voedselmarkt op te vangen. "Europa moet weer graanschuren bouwen, voedselvoorraden aanleggen en meer zelfvoorzienend worden qua voedselproductie", luidt het in De Morgen.
De voorbije weken hebben onheilspellende prognoses en tegenvallende oogstsignalen meermaals de media gehaald. Het gevolg is een prijsstijging van voedselgrondstoffen. Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Institute, een onafhankelijke denktank voor duurzame economische groei en sociale bescherming, reageert op de perikelen in De Morgen.
"Duurzame landbouw is geen ideaal maar een noodzaak", luidt zijn conclusie. "Slechts twee jaar na de voedselcrisis van 2008 is er weer iets op til in de voedselmarkt. Opnieuw zijn speculaties op landbouwgrondstoffen een belangrijke factor. Daarnaast is ook de stijging van de olieprijs mee verantwoordelijk. Die duwt de kostprijs van voeding de hoogte in, niet alleen via transportkosten maar ook via energie-intensieve productieprocessen".
Volgens Van de Cloot is de groeiende vraag naar vlees vanuit China zeker niet de belangrijkste oorzaak van stijgende voedselprijzen en een dreigende voedselcrisis. "Er dreigt niet zozeer een fysiek tekort aan voedselproductie, het zijn vooral kostenverhogende factoren zoals de olieprijs en grondstoffenprijs die een belangrijke rol spelen", stelt hij.
"Voor Belgische gezinnen zijn de gevolgen van hogere voedselprijzen relatief klein", stelt Van de Cloot, "omdat voeding slechts een deel uitmaakt van hun uitgaven. Maar voor gezinnen in ontwikkelingslanden kan het dramatische gevolgen hebben."
De spanningen op de voedselmarkt zouden volgens Van de Cloot de Europese beleidsmakers moeten wakker schudden. "Het kan geen business as usual zijn. Europa zal weer graanschuren moeten bouwen en voedselvoorraden aanleggen, en meer zelfvoorzienend worden op vlak van voedselproductie", pleit hij. "Maar zonder onze plicht te verloochenen om rekening te houden met het effect op landbouwers in het Zuiden en de nood aan de ontwikkeling van een duurzame landbouwproductie", voegt hij er aan toe.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw publiceerde eerder deze week een rapport met prognoses over de wereldwijde graanoogst en de gevolgen voor de voedselmarkt. Wereldwijd zou de tarweoogst terugvallen tot 645,7 miljoen ton. Dat is 2,3 procent minder dan vorige maand geschat werd.
Toch verwacht de Amerikaanse overheid geen herhaling van de voedselcrisis van 2008. De tegenvallende oogst in Rusland, Oekraïne en Pakistan wordt volgens het rapport deels gecompenseerd door een hogere graanopbrengst bij andere belangrijke exporteurs zoals de VS, Australië, India en Argentinië. Daarenboven liggen de wereldwijde tarwevoorraden nu 40 procent hoger dan tijdens de voedselcrisis van 2008, luidt het op deredactie.be.
Bron: De Morgen/deredactie.be