header.home link

Demir wil eind februari knoop doorhakken over Ventilus-tracé

25 januari 2023

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) hoopt dat eind februari het definitieve tracé van de Ventilus-hoogspanningslijn kan vastgelegd worden. Dat antwoordde de minister in de Commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening op een parlementaire vraag van Vooruit-parlementslid Bruno Tobback. Demir dringt intussen ook aan op een vervroegd Overlegcomité om het te kunnen hebben over de Vlaamse vraag naar verhoogde compensaties van netbeheerder Elia.

Lees meer over:
hoogspanningeliaventiluselektriciteit-1280

Na een lange en hobbelige aanloop, hakte de Vlaamse regering in november vorig jaar een aantal belangrijke Ventilus-knopen door. Zo schaarde de regering zich achter een bovengronds tracé voor de hoogspanningslijn die bijkomende energie van op zee aan land moet brengen. De Vlaamse regering bereidt nu de finale tracékeuze voor. Minister Demir hoopt die knoop eind februari te kunnen doorhakken. 

Eén van de randvoorwaarden voor de realisatie van Ventilus was wel dat er een steviger pakket compensatiemaatregelen moest komen. Daarvoor rekent de Vlaamse regering op de federale regering en netbeheerder Elia. Zo wil de Vlaamse regering de zone waarin mensen hun woning of bedrijf vrijwillig kunnen verkopen aan Elia uitbreiden van 35 meter naar 100 meter en dringt ze ook aan op hogere compensatievergoedingen voor (landbouw)bedrijven en inwoners die in de buurt blijven wonen.

Omdat het compensatiebeleid van netbeheerder Elia een federale bevoegdheid is, wil Vlaanderen de kwestie bespreken in de schoot van het Overlegcomité, het overlegorgaan van de verschillende Belgische regeringen. Maar omdat het eerstvolgende Overlegcomité pas voorzien is op 15 maart, dringt Demir aan op een versneld Overlegcomité in februari. 

Vooruit-parlementslid Tobback stelde nog vragen over het kostenplaatje en vroeg zich ook af waarom de compensaties voor lokale besturen in Vlaanderen veel hoger liggen dan in Frankrijk. Minister Demir antwoordde dat het finale kostenplaatje zal afhangen van de tracékeuze. Het blijft volgens de N-VA-minister wel de bedoeling "zo weinig mogelijk door woongebied te gaan". Dat er een verschil is met Frankrijk, heeft volgens Demir dan weer te maken met het feit dat Vlaanderen een veel dichtere bebouwing kent.

Bekijk hier de discussie in de Commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening:

Uitgelicht
De West-Vlaamse burgemeesters staken op dit moment hun verzet tegen de stappen die de Vlaamse regering zet richting een bovengrondse oplossing voor de Ventilus-hoogspanningsli...
10 november 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek