Communicatie rond EHEC kan impact hebben op consumptie
nieuwsUit een enquête bij 6.132 Vlaamse online lezers van Het Laatste Nieuws en De Morgen na de eerste berichtgeving omtrent EHEC, blijkt dat mensen ongerust en bang zijn. Vertrouwen in de overheid leidt tot minder angst en een hogere intentie om te blijven consumeren. “Communicatie rond de oorzaak van de besmetting kan een grote impact hebben op aankoop en consumptie”, besluit de onderzoekster.
Doctoraatstudente Melanie De Vocht van de Universiteit Gent peilde via een online enquête bij 6.132 Vlaamse krantenlezers naar hun eerste reacties op de berichtgeving omtrent de EHEC-bacterie. “De respondenten uitten zich over het algemeen ongerust en bang”, luidt het. Meer concreet zegt 65,5 procent ongerust te zijn en schatten iets minder deelnemers het risico op besmetting hoog in. Daarnaast is 56 procent wantrouwig, reageert één op vijf boos op het nieuws en één op drie angstig.
Wat gedrag betreft zegt 31,7 procent van de respondenten dat ze minder groenten en fruit eten, bracht drie op vier zijn naasten op de hoogte, zegt ruim vier op vijf zijn groenten beter te wassen en meent de helft dat ze zelf iets kunnen doen om het risico te voorkomen. “Vrouwen maakten zich meer zorgen dan mannen over een mogelijke besmetting”, stelt De Vocht. Zij gaven vaker dan mannen aan hun groenten en fruit beter te wassen en zijn meer geneigd kennissen op de hoogte te brengen. “Wie jonger is dan 35 voelde zich ook angstiger dan wie ouder is dan 35”, voegt ze eraan toe.
“En wie ten slotte weinig vertrouwen heeft in de overheid, was minder van plan nog groenten en fruit te eten.” Daarnaast zijn ze bozer, angstiger en ongeruster en schatten ze het risico op besmetting hoger in. Wel geloven ze meer dan mensen die wél vertrouwen hebben in de bevoegde instanties, dat ze zelf iets kunnen doen om het risico op besmetting te verminderen.
“De communicatie rond de oorzaak van de EHEC-besmetting kan met andere woorden een grote impact hebben op de aankoop en consumptie van groenten en fruit”, besluit de onderzoekerster. Opvallend is nog dat de algemene risico-inschatting die de lezers maakten, de intentie om groenten en fruit te wassen en het wantrouwen dat ze uitten in dit onderzoek hoger was dan bij een eerder, gelijkaardig onderzoek van De Vocht, waarbij met een fictief artikel werd gewerkt.
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Europees project Veg-i-Trade, waaraan 23 internationale partners meewerken. Het onderzoeksproject handelt rond virussen en bacteriën, schimmeltoxines en residuen van pesticiden op verse groenten en fruit. Doel van de onderzoekers is de mogelijke impact nagaan van internationale handel en de klimaatverandering op de veiligheid van dit voedsel.
Bron: eigen verslaggeving/Belga