header.home link

Colruyt veroordeeld voor contractbreuk met slachthuisfamilie Verbist

7 juli 2021

De West-Vlaamse familie Verbist, al decennialang actief in slachthuizen en vleeshandel, heeft voor de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel gelijk gekregen in een zaak tegen de supermarktgroep Colruyt. De retailer tekent beroep aan tegen de uitspraak.

Lees meer over:
colruyt-supermarkt-1250

In 2018 verbrak Colruyt, na een samenwerking van 38 jaar, eenzijdig haar contracten met de firma's van de familie Verbist, nadat het federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) beweerde in het bedrijf Veviba, onderdeel van de Verbist-groep, in Bastenaken onregelmatigheden te hebben vastgesteld. De vergunning van het bedrijf werd ingetrokken en het slachthuis ging failliet.

De familie Verbist hield steeds haar onschuld staande en de Brusselse ondernemingsrechtbank heeft Colruyt nu veroordeeld tot een schadevergoeding wegens het onterecht verbreken van de handelsrelatie.

Tot het moment dat de contracten verbroken werden, was er volgens de familie echter nooit een probleem geweest tussen Colruyt en Verbist. "Colruyt had een volledige inzage in de inkoopprijzen en onze productiekosten, hun aankopers kochten hun vlees in de koelcellen van de slachterijen", klinkt het. "Wekelijks kwamen zij alles controleren en ze hadden vrije toegang tot de vier slachthuizen van de groep, op elk moment van de dag. We lieten ook externe auditors van het kantoor Vincotte toe."

"Nooit was er een probleem met de kwaliteit, nooit was er een terugroepactie nodig, nooit kwam er een melding bij het FAVV over consumenten die ziek werden door onze producten", gaat de familie verder. "Ook het FAVV was dagelijks aanwezig met meerdere keurders en inspecteurs, en had eveneens vrije toegang tot de site in Bastogne." Wat in Bastogne gebeurd is, is volgens de familie Verbist bovendien een actie die werd georkestreerd vanuit enkele Waalse politici.

"De familie Verbist kreeg nu toch een gedeeltelijk eerherstel", klinkt het nog. "De Colruyt groep werd veroordeeld wegens het niet-betalen van haar openstaande facturen en moet een schadevergoeding betalen wegens het onrechtmatig verbreken van het contract met de bedrijven van de familie."

De Colruyt groep werd veroordeeld wegens het niet-betalen van openstaande facturen en moet een schadevergoeding betalen

Colruyt in beroep tegen beslissing

"In april 2021 heeft de Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank te Brussel Colruyt veroordeeld tot het betalen van facturen en een voorlopige schadevergoeding", zegt Colruyt in een reactie. "Diverse vorderingen, waaronder vorderingen van Colruyt en die van het toenmalige Veviba, vandaag Qualibeef in faling , werden afgewezen."

Colruyt is naar eigen zeggen teleurgesteld over deze uitspraak: "Wij hadden onder meer gehoopt dat er erkenning zou zijn voor de verantwoordelijkheid die we hebben moeten nemen en hebben genomen in het belang van de algemene voedselveiligheid. Als levensmiddelenbedrijf hebben wij overigens de plicht om maatregelen te treffen als blijkt dat de conformiteit van vleeswaren in het gedrang is. Gezien de door de officiële instanties gedane vaststellingen en mededelingen was en is voor ons duidelijk dat we niet konden doen alsof er niets aan de hand was en zou het ongeoorloofd geweest zijn om de vleeswaren zonder meer te blijven doorverkopen aan de eindconsumenten. Er werd dan ook beroep aangetekend tegen deze uitspraak bij het hof van beroep te Brussel."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek