Undercoverbeelden nietig verklaard: slachthuis vrijgesproken voor dierenmishandeling

In het proces tegen het slachthuis Verbist uit Izegem heeft de rechtbank van Ieper beslist om de undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights nietig te verklaren. Daardoor werd het slachthuis en zijn 76-jarige uitbater niet veroordeeld voor inbreuken op het dierenwelzijn. Wel krijgen ze een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen hygiëne.

22 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2021 20:35
Lees meer over:

In september 2017 bracht Animal Rights undercoverbeelden naar buiten over wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist in Izegem. Met een verborgen camera legde de dierenrechtenorganisatie vast hoe runderen stokslagen en elektrische schokken kregen en levend werden gekeeld. Zaakvoerder Louis Verbist erkende dat “sommige beelden absoluut niet door de beugel kunnen” en zei alles in het werk te stellen opdat dit in de toekomst niet meer zou kunnen gebeuren.

De gevolgen van de beelden voor het slachthuis waren groot. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legde meteen een tijdelijke sluiting op van het slachthuis. Supermarktketen Delhaize liet weten om de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stop te zetten en ook Colruyt zette de bestellingen en leveringen van het slachthuis ‘on hold’ te zetten. Toen het slachthuis na twee weken terug open mocht, was het zo goed als al zijn klanten kwijt. Het slachthuis probeerde nog een doorstart te maken, maar is intussen al drie jaar dicht.

Zo’n 3,5 jaar na de feiten heeft de rechtbank van Ieper nu uitspraak gedaan in de zaak. De rechter besliste om de videobeelden van Animal Rights niet te weerhouden als bewijsmateriaal. Daardoor zijn zowel het slachthuis als zijn zaakvoerder vrijgesproken voor dierenmishandeling. Het openbaar ministerie had er nochtans op aangedrongen om de camerabeelden niet te weren uit het dossier en vorderde voor het bedrijf een boete van 16.000 euro en voor de uitbater een boete van 12.000 euro.

Zelfs een politieman kan niet zomaar beslissen ergens binnen te dringen en een camera te plaatsen. Hij heeft daarvoor gerechtelijke toelating nodig

Tom Bauwens - Advocaat Louis Verbist

Volgens advocaat Tom Bauwens die uitbater Louis Verbist bijstond tijdens de rechtszaak, zijn de beelden op een onwettige manier verkregen. “Zelfs een politieman kan niet zomaar beslissen ergens binnen te dringen en een camera te plaatsen. Hij heeft daarvoor gerechtelijke toelating nodig. Bovendien is er voor 70 uren aan beeldmateriaal gefilmd, maar slechts een kleine passage werd eruit gehaald. Daarnaast werd met die beelden ook de privacy geschonden”, pleitte hij in januari.

De rechter heeft besloten om mee te gaan in die redenering. Voor dierenmishandeling werden beide partijen vrijgesproken, maar ze kregen wel een boete opgelegd van 8.000 euro voor het slachthuis en 4.000 euro voor de uitbater omwille van onregelmatigheden bij het transport en inbreuken tegen de hygiëne. Animal Rights is ontgoocheld in de uitspraak en overweegt in beroep te gaan. De advocaat van het slachthuis wou niet reageren.

Bron: Belga / eigen verslaggeving / VRT Nws / Het Laatste Nieuws

Beeld: Animal Rights

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek