header.home link

Opnieuw slachthuis in opspraak voor dierenmishandeling

12 september 2017
Enkele maanden na de ophef over de gruwelijke beelden uit het slachthuis in Tielt, maakt dierenrechtenorganisatie Animal Rights opnieuw schokkende undercoverbeelden openbaar. Het gaat deze keer om beelden uit een slachthuis van de groep Verbist uit Izegem waarop te zien is hoe runderen geslagen worden, elektrische schokken krijgen toegediend en levend de keel worden overgesneden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besliste meteen na een korte inspectie om het slachthuis te verzegelen.

Enkele maanden na de ophef over de gruwelijke beelden uit het slachthuis in Tielt, maakt dierenrechtenorganisatie Animal Rights opnieuw schokkende undercoverbeelden openbaar. Het gaat deze keer om beelden uit een slachthuis van de groep Verbist uit Izegem waarop te zien is hoe runderen geslagen worden, elektrische schokken krijgen toegediend en levend de keel worden overgesneden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besliste meteen na een korte inspectie om het slachthuis te verzegelen.

Enkele dagen nadat het slachthuis in Tielt de deuren opengooide voor het grote publiek en daarmee schoon schip wilde maken na de enorme commotie die was ontstaan na de publicatie van schokkende undercoverbeelden, komt Animal Rights met nieuwe beelden. De dierenrechtenorganisatie smokkelde zijn verborgen camera’s deze keer binnen bij een slachthuis van de groep Verbist in Izegem. Op de beelden is te zien hoe runderen herhaaldelijk harde klappen krijgen, elektrische schokken krijgen toegediend en levend worden gekeeld. De beelden dateren van eind juli.

"Dieren worden levend gekeeld”, aldus Nadine Lucas van Animal Rights. “Op geregelde tijdstippen worden zieke, gewonde, zwakke en zelfs zwangere dieren aangevoerd vanuit de fokkerijen. Die mogen volgens de wet zelfs niet eens getransporteerd worden naar het slachthuis. Maar medische behandeling, euthanasie of een noodslachting op het eigen bedrijf is voor de fokkers nu eenmaal duurder dan de dieren gewoon op een transport te zetten. Hoe sneller dit slachthuis sluit, hoe beter. Er bestaat geen diervriendelijk vlees."

De sluiting is inmiddels een feit, althans tijdelijk. Bevoegd minister Ben Weyts besliste om het slachthuis te sluiten op basis van het beeldmateriaal van Animal Rights en de eerste vaststellingen van de Inspectie Dierenwelzijn, die dinsdagochtend meteen op controle ging. “De problemen situeren zich vooral op het vlak van de infrastructuur voor de dieren, en er is ook een duidelijk gebrek aan 'dierenwelzijnsbesef' bij de medewerkers”, aldus woordvoerder Jeroen Tiebout. Het slachthuis wordt nu verzegeld. Wanneer het bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet, kan het wel weer open, aldus nog Tiebout.

“De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang, maar deze beelden sterken mij in mijn ambitie om nog meer door te zetten”, reageert minister Ben Weyts. “De inspectiedienst is verdubbeld, die mensen gaan nu aan de slag. Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen. Er moeten een aantal dingen veranderen in de sector. Niet alleen met de focus op voedselveiligheid, zoals vandaag het geval is, maar ook de focus op dierenwelzijn. Het is een kwestie van aanpassen of verdwijnen.”

Weyts wijst ook het federaal Voedselagentschap met de vinger. “Na Tielt heb ik een convenant afgesloten met de sector waarbij de lat voor dierenwelzijn erg hoog werd gelegd”, aldus Weyts. “Ik stel vast dat de controle hier nog niet in volgt. Het FAVV is quasi permanent aanwezig op slachtvloeren om te controleren op voedselveiligheid. We verwachten dat ze daar ook de wetgeving rond dierenwelzijn opvolgen, maar dat is nu te weinig het geval. Wij hebben de lat voor dierenwelzijn hoger gelegd, nu moeten zij ook volgen.” Weyts overweegt om de controles volledig naar zich toe te trekken.

Het FAVV diende Weyts overigens meteen van antwoord. "Het Voedselagentschap is zoals herhaaldelijk gesteld niet meer bevoegd voor de controles dierenwelzijn in de slachthuizen", zo klinkt het. "Na de zesde staatshervorming werden de bevoegdheden inzake dierenwelzijn sinds 1 juli 2014 overgeheveld naar de gewesten. Het FAVV neemt voor wat betreft de slachthuizen enkel de praktische organisatie van de terbeschikkingstelling aan de gewesten van de dierenartsen met opdracht op zich. Na bijna drie jaar werking hebben de gewestelijke overheden nooit officieel gevraagd om de werking hiervan te herzien."

Ook zaakvoerder Louis Verbist reageerde. Volgens Verbist kunnen “sommige” van de beelden “absoluut niet door de beugel”. Het bedrijf doet geen poging om de beelden te vergoelijken. “Wij nemen dit zeer ernstig en wij zullen er alles aan doen opdat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. Van de doorlichting die voor het einde van het jaar gepland staat, willen we met onmiddellijke ingang werk maken. De afdeling Dier & Welzijn van de Thomas More hogeschool zal vanaf 13 september starten met een doorgedreven audit op basis waarvan een compleet actieplan zal worden opgemaakt.”

Het is overigens niet de eerste keer dat er inbreuken worden vastgesteld bij het Izegemse slachthuis. De zaakvoerders kregen in de periode tussen 1 januari 2015 en 15 maart 2017 drie administratieve boetes opgelegd, voor ‘het onvoldoende voorzien van strooisel, drinken, voeder en/of beschutting’ en ‘geen gepaste behandeling voor attentiedieren’. Dat blijkt uit het antwoord van minister Weyts op een schriftelijke vraag van Groen-parlementslid Bart Caron afgelopen maart.

Meteen na de publicatie van de beelden liet warenhuisketen Delhaize weten dat het met onmiddellijke ingang de samenwerking met het slachthuis van Izegem stop wil zetten. "Delhaize tolereert op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn", zo klinkt het. De warenhuisketen zal de bestaande controles verhogen en voorziet extra controles in de andere slachthuizen waarmee het samenwerkt. Ook Colruyt besliste om bestellingen en leveringen van het slachthuis “on hold" te zetten. 

Bron: Belga / Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws

Beeld: Animal Rights

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek