Supermarkten zetten samenwerking met groep Verbist stop

Delhaize zet de samenwerking met de hele groep Verbist stop, nadat het Voedselagentschap meerdere inbreuken op de voedselveiligheid heeft vastgesteld in het vleesbedrijf Veviba in Bastenaken. Colruyt Group schort de samenwerking met de groep op en Carrefour doet hetzelfde met slachthuis Adriaens, een andere afdeling van de groep. De ministers De Block en Ducarme zeggen intussen dat er voorlopig geen indicaties zijn dat de voedselveiligheid in het gedrang is gekomen. Maandag wordt de kwestie besproken in het parlement.
9 maart 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:44

Delhaize zet de samenwerking met de hele groep Verbist stop, nadat het Voedselagentschap meerdere inbreuken op de voedselveiligheid heeft vastgesteld in het vleesbedrijf Veviba in Bastenaken. Colruyt Group schort de samenwerking met de groep op en Carrefour doet hetzelfde met slachthuis Adriaens, een andere afdeling van de groep. De ministers De Block en Ducarme zeggen intussen dat er voorlopig geen indicaties zijn dat de voedselveiligheid in het gedrang is gekomen. Maandag wordt de kwestie besproken in het parlement.

Delhaize zet de samenwerking met de hele slachthuizengroep Verbist stop. "De vastgestelde wanpraktijken zijn absoluut onaanvaardbaar voor Delhaize en hebben het vertrouwen in alle ondernemingen van de groep op een onherstelbare manier geschonden. Delhaize maakt geen enkel compromis inzake voedselveiligheid en duldt dan ook geen enkele inbreuk hierop", klinkt het. Concreet betekent de beslissing dat Delhaize de samenwerking met Veviba in Bastogne, Adriaens in Zottegem en Lanciers in Rochefort stopzet. Met het slachthuis in Izegem van dezelfde groep werkte Delhaize sinds vorig jaar al niet meer samen, nadat Animal Rights in een undercoverfilmpje wantoestanden tegen het dierenwelzijn aan het licht bracht.

Om de bevoorrading van haar filialen met vers rundvlees zo goed mogelijk te kunnen blijven verzekeren, is Delhaize afspraken aan het maken met alternatieve leveranciers. Delhaize zegt daarbij te zullen blijven kiezen voor Belgische producten. Colruyt beslist op zijn beurt om de samenwerking met de voltallige groep Verbist op te schorten. "Omwille van ethische redenen", klinkt het. "Dit houdt in dat we geen nieuwe bestellingen meer plaatsen bij de verschillende slachthuizen van groep Verbist." Het bedrijf zegt te beseffen dat deze beslissing een grote impact heeft. Ook zij doet haar best om de bevoorrading voor de klanten te kunnen blijven verzekeren. "We kunnen dit realiseren dankzij de lopende samenwerkingen met andere leveranciers en het feit dat we zelf een vleesverwerkend bedrijf hebben."

Colruyt verzekert nog dat er vandaag geen enkel product meer in de rekken ligt dat via de versnijzaal of diepvrieszaal van Veviba in Bastenaken is gepasseerd. "Wij lieten donderdag alle producten, een 10-tal rundsbereidingen, uit de rekken van de betrokken Colruyt-, OKay- en Bio-Planet-winkels halen. De rundsbereidingen die vandaag in onze rekken liggen, zijn afkomstig van andere leveranciers en vormen geen enkel risico voor de gezondheid. Alleen de karkassen die we nog hebben van de slachtvloer van Veviba - deze slachtvloer kwam niet in opspraak - zullen we nog verwerken. Omdat we bijkomende controles op die karkassen laten uitvoeren én die karkassen volledig zelf verwerken in ons eigen vleesverwerkende bedrijf, kunnen we garanderen dat deze 100 procent veilig zijn."

Carrefour tot slot schort de samenwerking met slachthuis Adriaens, onderdeel van de groep Verbist, tijdelijk op. Dat bevestigt woordvoerder Baptiste van Outryve aan Belga. "We zijn niet betrokken bij het vleesschandaal omdat we geen vlees afnemen van het bedrijf Veviba. Maar we willen geen twijfel doen ontstaan bij de consument over de kwaliteit van de producten die we aanbieden, daarom schorten we de samenwerking met Adriaens tijdelijk op." De warenhuisgroep benadrukt nog dat "de kwaliteit van haar vlees steeds is gegarandeerd, doordat Carrefour haar dieren zelf aan het slachthuis aanleverde en het vlees vervolgens niet door de groep Verbist liet verwerken".

Voor het blijven bevoorraden van Delhaize, Colruyt en Carrefour is er "technisch gezien voldoende capaciteit", stelt Michael Gore van FEBEV, de federatie van het vlees. Met vier slachthuizen staat de groep Verbist in voor 26 procent van de rundvleesslachtingen in ons land. Indien toch zou blijken dat er bevoorradingsproblemen opduiken, kan FEBEV aan het Voedselagentschap een afwijking vragen van de regelgeving voor slachthuizen. "We kunnen bijvoorbeeld vragen om vroeger te beginnen slachten of ook in het weekend te werken", klinkt het. Maar dat is dus nog niet aan de orde. "We wachten voorlopig af. Er zijn nog geen signalen vanuit de distributiesector dat er bevoorradingsproblemen zijn", aldus Gore.

Zowel Colruyt als Delhaize zeggen het hierbij niet te zullen laten. "Gebeurtenissen zoals deze schaden onze reputatie, en die van de hele keten. We overwegen daarom verdere juridische stappen", klinkt het bij Colruyt. "We zijn ons ook bewust van de impact op de veetelers en bekijken hoe we samen met andere stakeholders naar oplossingen kunnen zoeken." Delhaize is zelfs iets meer vastberaden. "Het is momenteel niet onze prioriteit, maar we gaan inderdaad juridische stappen zetten", aldus een woordvoerder. Wat dat zal worden, is nog niet duidelijk.

Na de ministerraad vrijdag hebben de ministers De Block van Volksgezondheid en Ducarme van Landbouw bekendgemaakt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de volksgezondheid in het gevaar is gekomen. Uit de permanente monitoring van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) blijkt dat er onder de bevolking geen significante stijging is van het aantal besmettingen dat gelieerd is aan voedsel. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) analyseert nog wel of er besmetting is in het vlees dat bij Veviba in beslag is genomen.

Het Voedselagentschap bevestigt nog in nauw contact te staan met de distributiesector en met de bedrijven die samenwerken met Veviba. Zij hebben intussen te horen gekregen welke producten mogelijk risicovol zijn, en kregen de vraag die terug te roepen. In ons land zou het enkel gaan om een partij gehakt.

Maandag geven De Block en Ducarme meer uitleg over de zaak in het parlement. Dat belooft een pittige discussie te worden, want Groen-Ecolo heeft al bijzonder scherp op het voorval gereageerd. Voor de groenen is het vleesschandaal bij vleesbedrijf Veviba een zoveelste bewijs dat de controle van de voedingsketen in ons land niet goed functioneert. "De consument heeft recht om te weten wat er op zijn of haar bord ligt. Daarvoor moet het Voedselagentschap goed functioneren. Maar opnieuw slaagt het FAVV er niet in problemen op tijd te signaleren. Dit moet echt anders", stellen Groen-Kamerleden Anne Dedry en Kristof Calvo.

Groen vindt het ernstig dat het FAVV nog niet kan uitsluiten dat het gevaar voor bacteriële besmetting geweken is. "Er liep reeds in 2016 een klacht binnen over het vlees van dit bedrijf. Daar is blijkbaar niets mee gebeurd. Andermaal bewijst dit dat het FAVV steken laat vallen. Met gezondheidsrisico's voor de bevolking als gevolg. Hoe kunnen de mensen nu nog vertrouwen hebben in de versheid van de producten die ze kopen?", vraagt Dedry zich af.

Ecolo-Groen wil een grondige doorlichting van het FAVV en de manier waarop ons voedsel gecontroleerd wordt. "Het FAVV moet 365 dagen per jaar instaan voor de veiligheid van ons voedsel, en dergelijke schandalen tijdig op het spoor komen, nog voor het vlees in de rekken en op het bord van de mensen terechtkomt. Het FAVV moet de consumenten beschermen. We verwachten concrete maatregelen van de regering", besluit Calvo.

Consumenten met vragen kunnen terecht op het infonummer 0800/13.550.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek