Coca-Cola roept frisdrank terug wegens te veel chloraat
nieuwsCoca-Cola roept heel wat frisdranken terug omdat ze een te hoog gehalte aan chloraat bevatten. Het gaat om alle varianten van acht verschillende frisdranken. Langdurige hoge blootstelling aan chloraat zou kunnen leiden tot een verstoorde schildkierfunctie. Onafhankelijke expertanalyses concluderen volgens Coca-Cola dat het risico voor consumenten zeer laag is.
Al in omloop sinds november
In overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België en de Luxemburgse administratie voor voedselveiligheid (ALVA) roept Coca-Cola bepaalde blikken en glazen flesjes frisdrank terug. Het gaat om Fuze Tea, Fanta, Nalu, Minute Maid, Coca-Cola, Sprite, Tropico en Royal Bliss, zowel in blik als in glas met productiecodes 328G tot en met 338G. Die code staat op de onderkant van het blik of op de hals of het etiket van de glazen fles. De maatregel heeft betrekking op alle varianten van de voorgenoemde producten, ook de zero's en lights. De producten zouden gemaakt zijn in Gent en al in omloop zijn sinds november.
Het bedrijf wil geen cijfers bevestigen, maar het gaat wellicht om miljoenen blikjes en flessen. Dat één productielijn zeker 100.000 blikjes per uur kan produceren, noemt een woordvoerder aannemelijk. Het is volgens het bedrijf ook te vroeg om inschattingen te doen over de financiële impact van de terugroepactie.
Naast België verscheepte de frisdrankproducent de betreffende producten ook naar Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Het merendeel van de onverkochte producten is volgens Coca-Cola al uit de winkelrekken gehaald. "We blijven actie ondernemen om alle resterende producten van de markt te halen. Deze terugroeping dient vooral om de betrokken producten bij de consumenten terug te halen", klinkt het.

Niet meer toegestaan als gewasbeschermingsmiddel
Chloraat ontstaat als een bijproduct van chloordesinfectiemiddelen die in de voedingsindustrie worden gebruikt tijdens waterbehandelingsprocessen. Lage concentraties chloraat kunnen worden aangetroffen in voedingsmiddelen, zoals groenten, zuivelproducten en drinkwater. Onafhankelijke expertanalyses concluderen volgens Coca-Cola dat het risico voor consumenten zeer laag is. Chloraat is al lange tijd niet meer toegestaan als gewasbeschermingsmiddel. Langdurige hoge blootstelling aan chloraat kan volgens de Nederlandse voedselautoriteit in de mens leiden tot een verstoorde schildkierfunctie. Het is evenwel onwaarschijnlijk dat de incidentele inname van voeding met hoge chloraatgehalten tot acute gezondheidseffecten zal leiden, zo luidt het.

Bron: Belga
Beeld: Unsplash