Na blauwe bessen haalt Albert Heijn nu ook andijvie uit de schappen

duiding

Nadat vorige week Albert Heijn al diepvries blauwe bessen terugriep, haalt de supermarktketen in overleg met het voedselagentschap FAVV nu ook andijvie van het huismerk uit de schappen. De andijvie die tussen 12 en 18 januari verkocht werd, zou te hoge residuen van het gewasbeschermingsmiddel tau-fluvalinaat bevatten wat kan leiden tot milde klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid. De ingevroren blauwe bessen hebben in Vlaanderen mogelijk een besmetting met hepatitis A tot gevolg gehad bij vier mensen.

20 januari 2025 VILT-redactie
Lees meer over:
blauwe bessen hoogstraten

Albert Heijn kwam afgelopen week al in het nieuws omdat blauwe bessen die in de winkels verkocht werden in verband werden gebracht met Hepatitis A. Na Nederland kwamen er ook in Vlaanderen gevallen aan het licht waarbij besmetting met hepatitis A gelinkt werd aan ingevroren blauwe bessen van Albert Heijn. Op verzoek van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) is het product uit de schappen gehaald.

“We hebben alle meldingen die we in de afgelopen weken gekregen hebben rond hepatitis A - waar meldingsplicht voor bestaat in ons land - onderzocht. Het ging om meldingen waarvan we in eerste instantie niet konden achterhalen waar de besmetting vandaan kwam. Vier mensen hebben toen aangegeven dat ze het bewuste product geregeld kopen en consumeren. Zij zijn dus vermoedelijk door die blauwe bessen besmet geraakt”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. “Ik zeg vermoedelijk omdat we het niet met 100 procent zekerheid kunnen zeggen. Het gaat om meldingen van enkele weken terug en er zijn geen stalen meer beschikbaar om te testen.”

Ingevroren bessen uit Polen

De besmettingen zouden zich alleen voordoen bij AH Blauwe Bessen Diepvries 1 kg met een THT-datum van 14-04-2026. Deze batch bevat in totaal 20.260 zakken en kunnen teruggeleid worden naar een Poolse leverancier. Hoe het virus in de blauwe bessen beland is, wordt momenteel onderzocht door de supermarktketen, zo staat op de website te lezen.

Het FAVV geeft een aantal mogelijke redenen op na navraag door VILT. “Landbouwproducten zoals groenten en fruit kunnen besmet raken door besmet water bij de besproeiing, bemesting of het wassen tijdens de productie of oogst. Maar ook mensen met een hepatitis A-virusinfectie, al dan niet met klachten, kunnen het virus overbrengen op voedsel. De besmetting gebeurt dan vaak via fecaal besmette handen tijdens het plukken of inpakken.”

Ook het feit dat het virus de koude temperaturen van de diepvries overleeft, is niet vreemd. “Het hepatitis A-virus is zeer stabiel. Wanneer voedsel besmet is, helpt koken op minimaal 90°C gedurende anderhalve minuut. Het hepatitis A-virus behoudt zijn besmettelijkheid goed op ingevroren voedsel”, verklaart FAVV.

Staalnames niet waterdicht

Het voedselagentschap geeft aan dat er regelmatig wordt gecontroleerd op het virus door bedrijven en het FAVV zelf, maar dat een staalname niet waterdicht is. “Het virus zit heterogeen verspreid in een lot. Als er een monster genomen wordt van bessen, bestaat de kans dat niet-gecontamineerde bessen bemonsterd worden en het virus dus niet wordt aangetroffen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven goede landbouw- en hygiënepraktijken toepassen: gebruik van irrigatie- en spoelwater van deugdelijke kwaliteit, vermijden dat zieke personen rechtstreeks in contact komen met levensmiddelen, toiletten voorzien op de velden en er een goede handhygiëne op na houden”, besluit FAVV.

Een Vlaamse blauwebessenteler laat aan VILT weten dat hij er een streng hygiëneprotocol op nahoudt dat ook door het personeel wordt ondertekend. Bij pauze of toiletbezoek gelden strenge hygiëneregels die ook op de relevante plaatsen met brochures gecommuniceerd worden. “Maar in dit geval gaat het om diepvriesbessen. Dan kan de besmetting net zo goed bij de verpakker opgetreden zijn. Hoe meer schakels in de keten, hoe groter het risico.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek