header.home link

Clarinval steekt Haspengouwse landbouwbedrijven hart onder de riem

26 juli 2021

Op uitnodiging van Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) bracht federaal landbouwminister David Clarinval (MR) vorige week een bezoek aan drie landbouwbedrijven in Haspengouw. Onder meer de Ruslandboycot en de gevolgen van het extreme weer spelen de land- en tuinbouwers parten.

De landbouwsector veranderde de voorbije jaren enorm. De tijd dat de boer alleen maar bezig was met zijn of haar teelten of dieren, is voorbij. Niet alleen het duurzaamheidsvraagstuk is de komende jaren een belangrijke factor. Boeren zetten ook steeds meer, al dan niet noodgedwongen, in op nevenactiviteiten.

“De twee melkveebedrijven in Heers en Alken die we bezochten, bieden zo’n verbredingsactiviteiten aan: de verkoop van eigen lokale hoeveproducten, zorgboerderij en het organiseren van kinderfeestjes of rondleidingen voor scholen”, vertelt Vautmans, die naast Europarlementslid ook schepen van Landbouw en Fruitteelt in Sint-Truiden is. “Ze zijn daarmee een mooi voorbeeld van hoe je door investeringen in duurzame technologieën en de diversificatie van activiteiten, het bedrijf klaarstoomt voor de toekomst.” 

Diverse uitdagingen

Daarnaast stond ook het Truiens fruitbedrijf van Victor Hannosset op het programma. Na een rondleiding op de perenplantages, gingen de politici  in gesprek met enkele telers over de uitdagingen van de sector en de moeilijke omstandigheden waarin zij moeten werken. Zo ondervindt de sector nog steeds grote gevolgen van de Ruslandboycot, nu bijna 7 jaar geleden. Daarnaast stonden ze stil bij de vele schade die de kersentelers ondervinden als gevolg van de overvloedige regenval van de afgelopen weken. 

“De laatste maanden en zelfs jaren kreeg de sector het hard te verduren”, aldus Clarinval. “Uiteraard denkt iedereen meteen aan corona maar onze land- en tuinbouwers kregen ook met andere moeilijkheden te kampen. Ik denk dan aan de nefaste gevolgen van het slechte weer voor onze land- en tuinbouw. Daarom vond ik het zo belangrijk om op het terrein te gaan en deze problemen met enkele land- en tuinbouwers te bespreken. Het is bijvoorbeeld goed om zien hoe melkveebedrijven in een moeilijke situatie oplossingen zoeken door hun activiteiten te diversifiëren.”

Er is veel gaande in de sector, wat het voor velen moeilijk maakt om hun activiteiten rendabel te houden

Hilde Vautmans (Open Vld) - Europarlementslid

Voor Clarinval is het ook belangrijk om de boeren de nodige steun te geven. “Concreet zullen telers die aardbeien, kersen, appelen of peren telen, voor het derde en vierde kwartaal een vrijstelling van bijdragen kunnen krijgen met behoud van hun sociale rechten, maar zonder dat de betrokken kwartalen in aanmerking worden genomen voor de berekening van hun pensioen. Zij kunnen ook een vermindering van het bedrag van hun voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2021 verkrijgen, en uitstel van betaling van de bijdragen voor het derde en vierde kwartaal van 2021 met één jaar en zonder verhoging”, vervolgt hij.

Vautmans vond het belangrijk om de minister uit te nodigen op het terrein. “Zo kan hij met eigen ogen het harde werk van onze landbouwers zien. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat je de landbouwsector pas echt leert kennen door in gesprek te gaan met de boeren en telers”, zegt ze.

“Er is veel gaande in de sector, wat het voor velen moeilijk maakt om hun activiteiten rendabel te houden. Het bleek vandaag nog maar eens uit de gesprekken: een eerlijke prijs voor de producten blijft de basis voor een leefbaar bedrijf. Ik heb de minister opgeroepen om met de opmerkingen van vandaag aan de slag zal gaan, en actief de positie van de boer in de keten te versterken”, besluit Vautmans.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek