Brexit: FAVV voerde afgelopen jaar meer dan 6.000 controles uit

Producten zoals stiltonkaas, lamsvlees of yoghurt passeren sinds januari 2021, en dus sinds de brexit, niet meer zomaar de Belgische grenzen. Het aantal controles op Britse goederen dat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) sinds januari 2021 uitvoert, heeft al de kaap van 6.000 bereikt.

1 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 februari 2022 16:03
Lees meer over:
FAVV-dozenuitladen-800

Britse bedrijven moeten zich sinds de brexit aan dezelfde invoerregels houden als andere derde landen, zoals bijvoorbeeld China. FAVV controleert of de zending vergezeld is van de noodzakelijke documenten, en of de goederen voldoen aan de Europese wetgeving. In 2021 werden 5.859 zendingen met producten van dierlijke oorsprong voor controle aangemeld aan de Belgische grens. Bij iets meer dan de helft zijn dat vetten voor technisch gebruik, zoals vetten en huiden, een kwart zijn dierenvoeders en een vijfde zijn vlees- en zuivelproducten. Zo goed als alle zendingen, 95 procent, voldoen aan de EU-wetgeving. Van de 261 geweigerde zendingen werden er 217 geweigerd omdat documenten niet helemaal in orde waren.

Er waren ook 24 zendingen met levende dieren, vooral paarden. Daarnaast waren er goed 350 zendingen van planten en plantaardige producten, waarvan drie kwart conform was. Ook hier vooral vanwege onjuiste en/of onvolledige documenten.

Certificaten

Ook Belgische bedrijven moeten sinds de brexit heel wat producten laten controleren voor ze naar het Verenigd Koninkrijk kunnen uitvoeren. Daarvoor leverde het FAVV in 2021 ruim 6.200 certificaten af. Daarbij ging het onder meer om 950 gezondheidscertificaten voor de uitvoer van levende dieren en producten - het gaat dan om paarden, paardensperma en honden. Er werden ook 5.250 fytosanitaire certificaten afgeleverd voor planten en plantaardige producten. Dat zijn dan sierplanten, struiken en bomen.

Brexit kost EU kwart van export naar Verenigd Koninkrijk
Uitgelicht
De brexit heeft de handel tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) ernstig verstoord. In het afgelopen jaar daalde de totale Britse invoer uit de EU met bi...
23 januari 2022 Lees meer

Het FAVV verwacht dat het aantal afgeleverde certificaten in 2022 nog sterker zal stijgen, omdat vanaf 1 juli, gefaseerd over drie periodes, ook alle producten van dierlijke oorsprong en zowat alle planten en plantaardige producten vergezeld gaan van een gezondheids - of fytosanitair certificaat, en worden gecontroleerd aan de Britse grenzen.

Die 1ste juli noemt Fevia-CEO Bart Buysse nog de grootste uitdaging. "Met de doelstelling om in 2022 nog meer certificaten te moeten afgeven en het certificeringsproces te versoepelen, ben ik zeer tevreden over de middelen die ik heb gekregen om de digitalisering van deze certificering te versnellen en te versterken door middel van de BeCert-tool", vult bevoegd minister David Clarinval aan. "Soepelere certificeringsprocedures zullen de uitvoer vergemakkelijken."

Om de toegenomen in- en uitvoercontroles op te vangen, begon het FAVV in 2020 met de aanwerving van 115 extra personeelsleden. Nog in dat jaar werd een FAVV-contactcenter opgericht voor bedrijven die vragen hebben over de import of export van hun goederen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek