header.home link

Brexit kost EU kwart van export naar Verenigd Koninkrijk

23 januari 2022

De brexit heeft de handel tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) ernstig verstoord. In het afgelopen jaar daalde de totale Britse invoer uit de EU met bijna een kwart (24,8 procent), terwijl de uitvoer naar de EU met 13,1 procent daalde.

Lees meer over:
brexit-protest-vierkant2pro-800x700

Dat blijkt uit een rapportage aan de landbouwcommissie in het Europees Parlement. Europese bedrijven lijden nu al exportverliezen door het Britse vertrek uit de EU, terwijl de fytosanitaire en veterinaire douanecontroles pas vanaf dit jaar worden ingevoerd. 2021 was nog een overgangsjaar, dit jaar komen er fysieke controles en nieuwe administratieve eisen.

Aanscherping controles

De Britse overheid scherpt op 1 januari de certificeringsplicht voor de meeste agrarische producten aan. De nieuwe eisen gaan in tussen 1 juli en 1 november 2022. Agrofoodondernemers die exporteren naar het VK hebben een Britse importeur of een eigen vestiging in het VK nodig om de certificering te regelen. Voor de handel met Noord-Ierland geldt een uitzondering.

Uit een Britse enquête is gebleken dat slechts een op de vier kleine importeurs klaar is voor de op handen zijnde veranderingen, terwijl een op de acht importeurs aangaf zich niet voor te kunnen bereiden op de invoering van controles. Het is al bekend dat de Britse douane nog niet eens het benodigde personeel heeft opgeleid en dat de softwareprogramma's van hun computerapparatuur niet aansluiten op de Europese systemen.

 

Bron: Nieuweoogst.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek