Boze landbouwers blokkeren Champs-Elysées

In heel Frankrijk zijn boze landbouwers vrijdag op straat gekomen om een nationaal crisisplan te eisen. Op de Champs-Elysées in Parijs werd het verkeer een tijdlang geblokkeerd. Een vijftigtal graanboeren wierpen blokkades op en hebben banden in brand gestoken, waardoor het verkeer werd stilgelegd.
16 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

In heel Frankrijk zijn boze landbouwers vrijdag op straat gekomen om een nationaal crisisplan te eisen. Op de Champs-Elysées in Parijs werd het verkeer een tijdlang geblokkeerd. Een vijftigtal graanboeren wierpen blokkades op en hebben banden in brand gestoken, waardoor het verkeer werd stilgelegd.

De actie was een initiatief van de grootste boerenbond in Frankrijk, met name de FNSEA. Veel landbouwers zijn van oordeel dat deze landbouworganisatie zich niet hard genoeg opgesteld heeft tijdens de protestacties rond de melkcrisis, maar nu eist voorzitter Jean-Michel Lemétayer boter bij de vis. De landbouwsector hoopt bij president Nicolas Sarkozy een noodplan van 1,4 miljard euro los te weken, waarvan 400 miljoen euro betrekking heeft op een verlaging van fiscale lasten op korte termijn.

In een interview met de Franse krant Le Figaro belooft Sarkozy dat hij nog deze maand knopen zal doorhakken. "We moeten een nieuwe regulering uitwerken voor onze landbouwers, die hen respecteert als ondernemers, die niet terugschrikt voor de communautaire preferentie en die de landbouwers garandeert dat ze loon naar werken krijgen", aldus de president. 

"We willen geen woorden, maar daden", reageert Lemétayer. Landbouwminister Bruno Le Maire wacht intussen op de eerste prognoses over het landbouwinkomen in 2009. "Op basis van de resultaten zal ik een globaal noodplan voorstellen dat vooral zal bestaan uit lastenverlagingen op de inkomsten van dit jaar", zo heeft de minister laten verstaan aan France Info.

Le Maire verwacht dat het landbouwinkomen dit jaar in Frankrijk gedaald is met tien à twintig procent. "De landbouwwereld is aan het sterven", bevestigt Damien Greffin, voorzitter van de vereniging van Jonge Landbouwers in de Parijse regio. Hij wijst erop dat een kilo tarwe momenteel verkocht wordt voor 9 eurocent, terwijl de productiekost 14 eurocent zou bedragen.

Bron: Le Monde/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek