Boerenbond trekt naar Raad van State tegen GRUP Kleine Nete en Aa

Omdat er onvoldoende gehoor is gegeven aan de betrokken landbouwers en er bijna 1.200 hectare landbouwgebied verloren gaat door herbestemming, trekt Boerenbond naar de Raad van State tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa’. “De manier waarop er in dit proces met het agrarisch gebied is omgegaan is voor ons onaanvaardbaar”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

6 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 6 maart 2024 17:04 Griet Lemaire

Op 10 januari 2024 keurde de Vlaamse regering het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de vallei van de Kleine Nete en Aa tussen Kasterlee en Lier goed. Het planningsproces liep over een periode van meer dan tien jaar en werd gecoördineerd door de gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx. “Gedurende de hele periode hebben wij het proces intensief gevolgd”, aldus Boerenbond. “We moeten helaas vaststellen dat er onvoldoende gehoor werd gegeven aan de bezwaren van de betrokken landbouwers.”

Volgens Boerenbond ligt er 1.578 hectare agrarisch gebied binnen het plangebied. Daarvan krijgt er 765 hectare een andere bestemming naar natuur, bos of gemengd openruimtegebied. “Er blijft bijgevolg nog 813 hectare agrarisch gebied over, maar hiervan krijgt meer dan 346 hectare de overdruk natuurverwevingsgebied en 88 hectare wordt bestemd als agrarisch gebied met ecologisch belang. Er werd ook besloten om deze laatste twee bestemmingen niet meer onder de categorie ‘landbouw’ maar onder ‘overig groen’ te categoriseren”, stelt de landbouworganisatie. “Dat betekent dat er in totaal dus bijna 1.200 hectare landbouwgebied verloren gaat door herbestemming naar bos/natuur/gemengd openruimtegebied. Deze beslissing zorgt voor grote bezorgdheid bij lokale landbouwers. Ze vrezen voor implicaties op lange termijn.”

Boerenbond noemt de manier waarop in dit proces met landbouw is omgegaan “onaanvaardbaar”. “De aanwezige landbouw komt sterk in het gedrang doordat een groot deel van het landbouwareaal verloren gaat. Bovendien werden na het openbaar onderzoek nog fundamentele wijzigingen aan het plan doorgevoerd waardoor er geen inspraak meer mogelijk was”, stelt voorzitter Ceyssens. Om die reden zal Boerenbond een procedure opstarten bij de Raad van State. “We willen dat de rechter dit dossier ten gronde onderzoekt”, klinkt het nog.

Uitgelekte resultaten ecohydrologische studie leiden bezorgde boeren naar gemeentehuis in Geel
Uitgelicht
Een tiental boeren in de Zegge in Geel maakt zich zorgen over het voorbestaan van hun bedrijven en trok vorige week naar het gemeentehuis om verhaal te halen bij N-VA-burgemee...
6 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek