Uitgelekte resultaten ecohydrologische studie leiden bezorgde boeren naar gemeentehuis in Geel

Een tiental boeren in de Zegge in Geel maakt zich zorgen over het voorbestaan van hun bedrijven en trok vorige week naar het gemeentehuis om verhaal te halen bij N-VA-burgemeester Vera Celis. Aanleiding zijn de resultaten van een ecohydrologische studie. “Deze resultaten zijn nog niet officieel bekend gemaakt, maar uit gelekte informatie blijkt dat het vernatten van het landbouwgebied nodig is om de nabijgelegen natuur te redden”, vertelt actievoerder Marcel Heylen. Volgens hem voert VLM, vooruitlopend op de resultaten van die studie, al onderhandelingen met boeren over een mogelijke uitkoop.

6 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2024 4:18
Lees meer over:
Geel_Gemeentehuis_Zegge

In de golf van boerenprotest die vorige week over Vlaanderen spoelde, trok ook een groep van 30 boeren vrijdag met de tractor naar het gemeentehuis in Geel. “Om elf uur was het voorstel van een actie gedaan in een Whatsappgroep en enkele uren later stonden we bij het gemeentehuis”, vertelt Marcel Heylen, ex DGZ-voorzitter en uitbollende melkveehouder in Geel die zich als woordvoerder van de groep opwierp. Naast de algemene frustraties over de oplopende administratieve last en het gebrek aan perspectief van het stikstofdecreet, ligt er in de regio nog bijkomend het dossier van 'de Zegge'.

Het gaat om een voormalig moerasgebied tussen de Roerdompstraat en de Kleine Nete dat na de Tweede Wereldoorlog is leeggepompt en is ingericht als landbouwgebied. Zo’n 15 landbouwbedrijven die toen het levenslicht zagen, golden lange tijd als modelbedrijven voor Vlaamse landbouwers. “In de jaren '60 en '70 kwamen boeren uit heel Vlaanderen met de bus naar hier om een kijkje te nemen op deze bedrijven”, vervolgt Heylen die aangeeft dat het landbouwgebied, dat zo’n 300 hectare bestrijkt, inmiddels onder druk staat en zo’n tien boeren vrezen voor hun toekomst.

Vernatting landbouwgebied noodzakelijk

“Bij de inrichting van het landbouwgebied in de jaren '50 bleef er aan de zuidzijde van de Roerdompstraat een hoger gelegen gebied. Dat gebied kwam in handen van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. In 2020 trok deze organisatie aan de alarmbel bij de overheid. Het natuurgebied was volgens een studie aan het verdrogen en de oorzaak lag bij het nabijgelegen landbouwgebied waar men bij hoge grondwaterstand water overpompt in de Kleine Nete”, vervolgt Heylen zijn uitleg. Volgens hem betroffen het ridicule beschuldigingen. “In 2020 en de jaren ervoor was het overal in Vlaanderen droog.”

Toch bestelde de provincie een ecohydrologische studie en deze zou andermaal de boeren als schuldigen aanwijzen. Uit de resultaten van het onderzoek, die naar verwachting over enkele weken openbaar gemaakt worden, zou volgens Heylen blijken dat een vernatting van het naoorlogs gecreëerde landbouwgebied noodzakelijk is voor natuurherstel. “Er heerst daarom veel onzekerheid over de toekomst bij de landbouwers”, aldus de boerenvertegenwoordiger.

Alhoewel de resultaten van de ecohydrologische studie nog niet openbaar gemaakt zijn en er zeker nog geen politieke maatregelen aangekondigd zijn, wijst uitgelekte informatie er volgens hem op dat men de boeren weg wil in het gebied. Het zou gaan om een tiental bedrijven. “VLM is met deze bedrijven al in gesprek over een uitkoopregeling”, stelt Heylen. Dat VLM in gesprek is met boeren in het gebied wordt door andere bronnen niet bevestigd, en als "voorbarig" bestempeld. “De resultaten van het onderzoek zijn nog niet openbaar gemaakt en er is helemaal nog geen beleid vastgesteld. Dat VLM hier met veel geld bedrijven probeert op te kopen is waanzin”, vertelt een bron die liever anoniem wil blijven.

VLM in onderhandeling met boeren

VLM stelt in een reactie aan VILT dat het opkoopbeleid in het gebied een andere grondslag heeft. "VLM voert rondom de Zegge opdrachten uit die kaderen binnen de coördinatie-opdracht Kleine Nete van de gouverneur, in opdracht van de Vlaamse regering. Op 23 oktober 2020 keurde de Vlaamse Regering het actieplan tegen de verdroging van het habitatrichtlijngebied ‘De Zegge’ principieel goed en gaf ze de opdracht aan het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en de Vlaamse Milieumaatschappij om in en rond het gebied een bewarend grondbeleid te voeren. Daarnaast kreeg VLM de opdracht om in te gaan op aankoopopportuniteiten, ondersteund door een flankerend beleid voor de landbouw."

"Sinds de uitrol van het actieplan is er op het terrein een grote(re) vraag naar herlokalisatie of vrijwillige stopzetting van bestaande landbouwbedrijfsvoering in de omgeving van de Zegge. Dat uit zich onder andere in aanvragen tot bedrijfsschatting en tot rechtstreekse vragen over vrijwillige aankoop", aldus de woordvoerder van VLM. De overheidsdienst benadrukt dat het enkel ingaat op vragen van de landbouwers zelf, zoals ook voorgeschreven is in de beslissingen van de Vlaamse regering.

Meer natuur voor landbouw in regio Geel

De zorgen van de boeren in het gebied De Zegge komen bovenop andere natuurplannen in de regio. Zo keurde Vlaamse regering recent het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk’ goed en wordt 650 hectare landbouwgrond omgezet in natuur. “De toekomst is erg onzeker in onze gemeente. Dit terwijl wij een landbouwgemeente bij uitstek zijn. De helft van het grondareaal bestaat uit landbouwgrond”, constateert Heylen.

Op het gemeentehuis van Geel vonden de boeren een luisterend oor bij N-VA-burgemeester Vera Celis. “De burgemeester gaf aan dat landbouw in het DNA van de gemeente zit en zij zich hard zal maken voor de sector”, aldus Heylen. Hij wijst erop dat deze woorden de boeren nauwelijks gerustgesteld hebben. “De gemeente heeft uiteindelijk niet veel te vertellen en kan overruled worden door de provincie en de minister van Omgeving”, besluit hij.

Natuurpunt wil 1.500 hectare vernatten via Wetlandplan
Uitgelicht
Natuurpunt heeft vrijdag zijn Wetlandplan voorgesteld. Daarmee wil het tegen 2027 bijna 1.500 hectare natte natuur herstellen in Vlaanderen. “Wetlands zijn uitstekende natuurl...
4 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek