650 hectare landbouwgrond wordt natuur in Vallei van Kleine Nete en Aa
nieuwsDe Vlaamse regering heeft deze week het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk’ goedgekeurd. Door dat plan wordt ongeveer 650 hectare agrarisch gebied herbestemd naar natuur- of bosgebied. “Voor de landbouwers in die gebieden zijn er overgangsmaatregelen, vergoedingen en ruilgronden voorzien”, laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten.
Volgens de minister is dit plan nodig om de vallei van de Kleine Nete en Aa “klimaatrobuust te maken”. Het vormt onderdeel van de Blue Deal om ruimte te maken voor water in Vlaanderen. “Het proces om tot dit plan te komen heeft lang geduurd, maar de inspanningen zullen lonen nu we weldra op het terrein tot stapsgewijze realisatie zullen overgaan. De voorbije weken hebben we immers met eigen ogen gezien hoe belangrijk meer ruimte voor water is om de Vlamingen te beschermen”, aldus Demir in een persbericht.
Drie natte natuurkernen
Al in 2012 startte gouverneur Cathy Berckx op vraag van de toenmalige Vlaamse regering met de opmaak van een ruimtelijke visie voor de vallei van de Kleine Nete en Aa. Het doel: komen tot een klimaatrobuuste vallei die betstand is tegen wateroverlast én tegen periodes van droogte. Ruim tien jaar na de start heeft de Vlaamse regering de GRUP nu goedgekeurd. “Dit plan vrijwaart de van nature overstroombare valleien van verder bebouwing en zet in op de ontwikkeling van drie natte natuurkernen van samen meer dan 600 hectare in de Natura 2000-gebieden van De Zegge-Mosselgoren, het Olens Broek en Graafweide-Schupleer”, klinkt het.
Om dat te realiseren, worden heel wat ruimtelijke aanpassingen gedoen. Zo wordt ongeveer 80 hectare aan harde bestemmingen geschrapt. Het gaat dan om woon-, industrie- of recreatiegebied dat open ruimte blijft voor waterberging, natuur of bos. De oppervlakte van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) wordt met meer dan 400 hectare uitgebreid en krijgt ruim 250 hectare bos een betere bescherming. Daarnaast is er ook ruimte voor 70 hectare effectieve bosuitbreiding.
Waterlopen niet onderhouden
In een brief aan de redactie van VILT uit ook landbouwer Marcel Heylen zijn ongenoegen over de gang van zaken in de vallei van de Kleine Nete en Aa. De Geelse uitbollende landbouwer is voorzitter van Vivee en ere-voorzitter van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Hij hekelt enerzijds het gewijzigd beleid over het onderhoud van waterlopen. “Het gebeurt regelmatig dat onze huiskavel een paar dagen onder water staat, maar tegenwoordig duren die periodes steeds langer. Momenteel staat hij al drie maanden onder water”, meent hij. Dat is volgens hem het gevolg van het niet langer ruimen van de waterlopen. “Het resultaat is dat de waterloop op sommige plaatsen helemaal is dichtgegroeid met bramen en struiken waardoor er nog amper waterafvoer mogelijk is.”
Heylen noemt het tenenkrullend dat er dan in de pers allerlei ‘specialisten’ komen verklaren dat het water meer ruimte moet krijgen, dat dijken moeten afgebroken worden, rivieren moeten hermeanderd worden en er meer overstromingsgebieden moeten komen. “De echte oorzaak van het onheil wordt door deze ‘specialisten’ vakkundig ontweken. Mensen wiens families al generaties in het getroffen gebied wonen, wijzen allemaal naar het niet meer ruimen en uitbaggeren van rivieren, het niet of slecht onderhouden van sluizencomplexen die het water moeten afvoeren omdat milieu- en natuurverenigingen dit met alle middelen verhinderen”, zo schrijft de landbouwer.
Landbouwgronden inpalmen
Volgens hem hebben die laatste één doel: “De waterzieke landbouwgronden die men op die manier creëert op een goedkope en slinkse manier inpalmen om er natuurgebied van te maken”. “De schaamteloosheid waarmee herbevestigde agrarische gebieden in onze regio worden omgezet naar natuur gaat nog een versnelling hoger”, klinkt het. “Onder het mom van ‘ruimte voor water’ wordt landbouwgrond in de vallei van de Kleine Nete en Aa omgezet naar natuurgebied. Het is een drama dat zich momenteel voltrekt in het landbouwgebied van De Zegge in Geel.”
Hij hekelt de manier waarop de landbouw in het gebied de schuld kreeg van de verdroging van natuurgebied De Zegge en er nu reactie komt van de conservator van het natuurgebied dat het natuurgebied onder water staat en dat dit een desastreus effect heeft voor de zeldzame habitat. Een ander gevolg van de plannen in de vallei van de Kleine Nete en Aa is dat een lagergelegen landbouwgebied onder water zal gezet worden. “Zogezegd om het waardevolle, zelfs unieke veengebied te beschermen en te vrijwaren van verdroging. Dat hierdoor een tiental mooie verkavelde boerderijen – in de destijds door de overheid gecreëerde polder – moeten verdwijnen, is blijkbaar geen enkel probleem. VLM is zelfs al bezig de betreffende boeren uit te kopen”, aldus Heylen.
Lees hier de volledige bijdrage van Marcel Heylen:

Bron: Eigen berichtgeving