Boerenbond: "Nulbemesting dreigt voor 195 hectare landbouwgrond in Ronse"

Een Gewestelijk Uitvoeringsplan in Ronse (GRUP Rond Ronse) bedreigt 195 hectare grond die nu in landbouwgebruik is. Volgens Boerenbond dreigt die grond vervroegd onder nulbemesting te vallen. Daarnaast zal er nog bijkomend 60 hectare onder nulbemesting vallen waar tijdens het openbaar onderzoek geen sprake van was. “Wij voelen ons als landbouwsector bedrogen. Dit getuigt van een gebrek aan respect en transparantie”, klinkt het bij Boerenbond.

30 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 november 2023 11:32 Griet Lemaire
Landschap Ronse_Rond Ronse

Het planproces in Ronse werd opgestart in 2019 en wil een antwoord bieden op de verkeerssituatie in Ronse, waar de N60 door het centrum loopt. Het doel van de GRUP Rond Ronse is enerzijds de verkeersleefbaarheid verbeteren en anderzijds waardevolle natuur- en landschapselement in de hele regio versterken. Boerenbond zegt dit proces van heel nabij gevolgd te hebben en op verschillende overlegmoment input te hebben gegeven.

336 hectare landbouwgrond verloren

De impact van het dossier op de landbouwsector is dan ook groot, meent de landbouworganisatie. “Er gaat 336 hectare landbouwgrond verloren voor de realisatie van Natura 2000-doelstellingen, het wegalternatief en voor de fietssnelweg”, verduidelijkt Boerenbond dat uitgebreid bezwaar heeft ingediend tijdens het openbaar onderzoek van het ontwerp-GRUP.

“We stellen evenwel vast dat aan enkele belangrijke punten geen gehoor is gegeven, integendeel zelfs. Eén van onze cruciale punten was de ruime afbakening van agrarisch gebied met ecologisch belang (AGEB), zowel binnen als buiten habitatrichtlijngebied (SBZ-H). We hebben er steeds op aangedrongen om het AGEB te beperken tot de afbakening van bestaande valleigebieden op het gewestplan. De vrees leeft dat dit voor bijkomende beperkingen in de toekomst zal zorgen”, zegt Laura Speeckaert, regioconsulent van Boerenbond.

Van gebiedscategorie 'landbouw' naar 'overig groen'

Nu de definitieve vaststelling van het GRUP is gebeurd, stelt Boerenbond vast dat er met betrekking tot AGEB niet veel veranderd is ten aanzien van het initieel ontwerp. “Sterker nog, we zien zelfs dat het agrarisch gebied met ecologisch belang na het openbaar onderzoek is ingedeeld in de gebiedscategorie ‘over groen’ in plaats van ‘landbouw’.” De landbouworganisatie ziet hierin een belangrijk precedent. “We hebben er een fundamenteel probleem mee dat gebieden die van oorsprong een landbouwbestemming hebben, in een andere categorie, zijnde ‘overig groen’ worden ondergebracht.”

De kwalificatie ‘overig groen’ heeft mogelijk grote gevolgen met oog op het stikstofdecreet dat in opmaak is. “Daarin staat namelijk dat er nulbemesting van toepassing moet zijn binnen de groene gebieden in SBZ-H en mogelijk ook in VEN-gebied tegen 2028. ‘Overig groen’ behoort tot deze groene gebieden”, waarschuwt Boerenbond.

De organisatie wijst erop dat in het GRUP een overgangsmaatregel is voorzien voor gefaseerde bosrealisatie om een oplossing te bieden aan de nulbemesting die nu voorligt in het stikstofdecreet. “Percelen die bebost zouden worden en vandaag in landbouwgebruik en -bestemming liggen, krijgen de bestemming AGEB tot 2035 en nadien pas de bosbestemming. Maar door dit AGEB gelegen in SBZ-H op te nemen in de categorie 'overig groen' wordt deze overgangsmaatregel tenietgedaan in 2028 als de voorstellen in het stikstofdecreet definitief zouden worden”, klinkt het.

Dat betekent volgens Boerenbond dat mogelijk ongeveer 195 hectare grond in landbouwgebruik vervroegd onder nulbemesting zal vallen. “Bovendien zal er nog een bijkomende 60 hectare onder nulbemesting vallen waar tijdens het openbaar onderzoek geen sprake van was omdat ze een definitieve bestemming AGEB hebben gekregen”, concludeert de landbouworganisatie die zich “bedrogen” zegt te voelen.

MAP7 implodeert om VEN-gebieden: “We hadden akkoord, en nu eisen ze meer”
Uitgelicht
Mestactieplan 7 lijkt net voor de finish te sneuvelen. Maanden nadat landbouw- en natuurorganisaties een principieel akkoord bekwamen voor dit plan, verlaten de natuurorg...
22 november 2023 Lees meer

Beeld: Rond Ronse

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek