'Blij met de wei' haalt opgelucht adem

De plannen om het landbouwgebied Keizershoek in Kontich en Rumst om te vormen tot bedrijventerrein, zijn door de Vlaamse regering geschrapt. Na een strijd van tien maanden heeft het actiecomité 'Blij met de wei' eindelijk reden tot feesten. "We kunnen blijven wonen en werken in dit prachtige groene gebied", klinkt het uitgelaten in Het Laatste Nieuws.
4 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De plannen om het landbouwgebied Keizershoek in Kontich en Rumst om te vormen tot bedrijventerrein, zijn door de Vlaamse regering geschrapt. Na een strijd van tien maanden heeft het actiecomité 'Blij met de wei' eindelijk reden tot feesten. "We kunnen blijven wonen en werken in dit prachtige groene gebied", klinkt het uitgelaten in Het Laatste Nieuws.

In het dossier stond zeventig hectare landbouwgebied tussen de E19 en de A12 op het spel. Van zodra de plannen bekend raakten, beslisten de lokale landbouwers een actiecomité op te richten. "We kregen onmiddellijk veel steun van de Landelijke Gilde en de gemeentebesturen van Rumst en Kontich. De plaatselijke politici gebruikten hun netwerken en tijdens een grote actiedag bleek ook het publiek ons massaal te steunen", aldus de boeren.

Ze verzamelden uiteindelijk 13.000 handtekeningen, waaronder 2.500 individuele bezwaarschriften. Toen de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening drie weken geleden een negatief advies gaf voor de verkaveling van het landbouwgebied, kwam er al een positief signaal voor de landbouwers. Later kwamen minister-president Kris Peeters en minister Dirk Van Mechelen ter plaatse om zich van de toestand te vergewissen.

De Rumstse burgemeester Francy Van der Wildt is net zoals de boeren blij met de beslissing. "Toen de Vlacoro onze argumenten bijna letterlijk overnam, wisten we dat we goed bezig waren. We hebben alle politieke registers opengetrokken en het actiecomité heeft schitterend werk geleverd. Zo'n samenwerking loont".

Vorige week hadden Boerenbond, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu zich in een gezamenlijke perstekst nog gekant tegen de komst van de industriezone. "Het behoud van dit landbouwgebied biedt de beste buffer tegen verdere verstedelijking", aldus de drie organisaties.

Meer informatie: Blij met de wei

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek