Beschutting verplicht voor alle weidedieren volgens nieuwe Codex Dierenwelzijn

De nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn zal wat aanpassingswerk vragen voor heel wat veehouders. Alle weidedieren zullen binnen enkele jaren verplicht toegang moeten hebben tot beschutting. Voordien was dat enkel voor paardachtigen het geval. “We voorzien een overgangsperiode van vijf jaar, zodat men de tijd heeft om zich in regel te stellen”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Er vanuit gaande dat het decreet zou ingaan vanaf 2024, spreken we dus over verplichte beschutting vanaf 2029.” 

5 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 september 2023 16:17
Lees meer over:
koeveeteeltweide

De nieuwe Codex Dierenwelzijn bundelt bestaande en nieuwe regelgeving inzake dierenwelzijn. Het document is reeds goedgekeurd door de Vlaamse Regering, maar komt pas later voor bij het Vlaams Parlement. Zodra het dossier ook daar wordt goedgekeurd, zal het de bestaande Dierenwelzijnswet vervangen. 

De nieuwe regel over verplichte beschutting zal niet alleen gelden voor permanente weidedieren, maar ook voor dieren die zich enkel overdag op de weide begeven, zoals melkkoeien. Enkel wanneer de dieren vrij beloop hebben tussen de weide en hun stal, hoeft er echter geen extra beschutting te worden voorzien. “In dat geval telt hun stal als de beschutting”, verduidelijkt Devoldere. 

Momenteel is niet duidelijk of de regel ook zal gelden voor dieren die tijdelijk worden ingeschakeld om de bermen van wegen en waterlopen te begrazen. "Eventuele uitzonderingen worden aan het eind van de rit geregeld via besluit van de Vlaamse Regering”, zegt Devoldere.

Rechtsonzekerheid

Volgens professor Diergeneeskundige Ethiek Stef Aerts (UGent) zal deze nieuwe regel gunstig zijn voor het dierenwelzijn, al hoopt hij dat de definitieve codex voldoende duidelijkheid zal bevatten. “Zowel eigenaars als inspecteurs moeten een houvast hebben zodat men geen rechtsonzekerheid in de hand werkt. Zo moet goed duidelijk zijn wat wordt beschouwd als een degelijke beschutting. Zou het bijvoorbeeld telkens moeten gaan om een driekwart gesloten stal? Dat denk ik niet. Degelijke bomen zouden hier al relevant kunnen zijn. Maar de vereisten moet duidelijk zijn, anders riskeer je dat mensen de komende vijf jaar investeren in beschutting die niet voldoende blijkt, en dat zou heel jammer zijn.” 

Volgens Devoldere gaat de codex voor een ruime interpretatie. “Net zoals vandaag het geval is bij de paardachtigen, hoeft de beschutting geen stal of afdak te zijn”, zegt hij. “Het kan ook gaan om hagen of bomen. Je moet het dus niet begrijpen als een verstalling van onze weides. Er wordt een brede marge geïnterpreteerd zodat de dieren schaduw kunnen opzoeken als ze het willen, zonder dat je afdaken moet voorzien.”

Hittestress

Zeker in tijden van steeds warmere en langere zomers, wil het kabinet Weyts hittestress bij dieren tot een minimum beperken. “Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat het niet zo'n gekke eis is. De schaduw die je als mens opzoekt, moet je ook gunnen aan dieren”, zegt Devoldere. 

Volgens professor Aerts zijn sommige weidedieren extra vatbaar voor hittestress. “Hoogproductief melkvee bijvoorbeeld heeft veel sneller last van hitte dan koude”, zegt hij. “Zon is, zoals we de laatste jaren gemerkt hebben, steeds vaker een probleem. Bescherming tegen ongelooflijke pakken sneeuw hebben we de afgelopen tien jaar niet meer nodig gehad.” 

Voorlopig worden er voor de boeren geen financiële middelen voorzien om deze beschutting te bekostigen. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek