header.home link

Havenwolf meteen aan de haal met schapen in Stabroek?

28 december 2021

Voor het eerst slaat een wolf toe in poldergemeente Stabroek. Waarschijnlijk gaat het om de havenwolf die zaterdagnacht werd gespot. Stabroeks burgemeester Rik Frans (N-VA) vraagt dat de subsidieregeling naar de provincie Antwerpen wordt uitgebreid. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Lees meer over:

Vijf schapen van hobbyboer Jef Adriaenssens (72) werden aangevallen. Twee overleefden de aanval niet, de drie anderen raakten gewond. De schapen graasden op de historische 's Hertogendijk in Stabroek. De weide grenst aan de boerderij van Jef Adriaenssens. Menselijke aanwezigheid is dus vlakbij, toch werden de schapen aangevallen in de nacht van zondag op maandag. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om de havenwolf, die de roepnaam Asterix meekreeg van Welkom Wolf.

Jef Adriaenssens: “Ik had nog maar vijf schapen. Allemaal iets oudere dieren, die de lievelingen waren van mijn kleinkinderen. Alle vijf werden ze aangevallen. Drie kwamen er vanaf met bijtwonden en heel wat stress. Die dieren zitten nu uiteraard op stal, maar die komen er wel door. De twee andere overleefden de aanval niet. Het ene schaap stierf aan de rand van de wei, vlak bij onze boerderij”, legt de hobbyboer uit.”

Uitgelicht
Een zwervende wolf verkent nu zelfs het Antwerpse havengebied. In Bree moet DNA-onderzoek uitmaken of een aanval op vier schapen door een buitenlandse zwerver is gebeurd.
27 december 2021 Lees meer

Het feit dat de wolf meerdere dieren doodt, heeft niets te maken met moordzucht. “De wolf probeert zo een voorraad voedsel op te slaan voor later. De twee slachtoffers zijn zwaar toegetakeld. De wolf heeft het meestal gemunt op organen als lever en hart, omdat daar de meeste proteïnen inzitten”, weet Jef.

Toen Adriaenssens zijn schapen aantrof, verwittigde hij de nodige instanties. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) stuurde een veearts uit Zutendaal, om de kadavers en de sporen in de weide te onderzoeken. Jef Adriaenssens: “De man onderzocht de twee dode dieren, nam de nodige stalen en deed er lang over om de sporen in de weide te bekijken. Hij was er zo goed als zeker van dat mijn schapen werden aangevallen door een wolf. Over welke wolf het gaat, kon hij uiteraard niet zeggen. DNA-onderzoek moet uiteindelijk aantonen of hier een wolf aan het werk is geweest.”

Wolfproof

Wie weidedieren heeft, doet er best aan om de omheining wolfproof te maken. Jef Adriaenssens fronst hierbij zijn wenkbrauwen. “Kijk, mijn dieren grazen op een oude dijk. Als ik die wolfproof moet maken, spreken we al gauw over een afstand van 3 kilometer. Op die omheining moet ook stroom gezet worden en die moet worden onderhouden. Onbegonnen werk en heel erg duur.”

Burgemeester Rik Frans (N-VA): “Toen ik werd verwittigd dat de wolf had toegeslagen, was ik niet erg verrast. Jef heeft de 's Hertogendijk in pacht van de gemeente. Dus we zijn ook een beetje betrokken partij. Het verbaasde me dat die wolf tot bij de huizen komt. Het wordt de hoogste tijd dat bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) werk maakt van een soort subsidiereglement voor landbouwers die hun weiden wolfproof willen maken.”

Bron: GVA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek