header.home link

Zwervende wolf in Antwerpse haven

27 december 2021

Een zwervende wolf verkent nu zelfs het Antwerpse havengebied. In Bree moet DNA-onderzoek uitmaken of een aanval op vier schapen door een buitenlandse zwerver is gebeurd.

Lees meer over:

Eerder berichtten we dat er minstens 2 zwervende wolven in de provincie Antwerpen gesignaleerd waren, maar vandaag zou het zelfs al om vier verschillende wolven kunnen gaan. Om duidelijkheid te krijgen moeten het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en de Nederlandse tegenhanger BIJ12 alle DNA-stalen onderzoeken.

Uitgelicht
Vorige week raakte al bekend dat een zwervende wolf vanuit Nederland de grens is overgestoken en door Antwerpen zwerft. Daar is nu nog een tweede zwerver bijgekomen, waarschij...
13 december 2021 Lees meer

Zaterdagnacht om 3u31 ontving Welkom Wolf een spectaculaire melding mét videobewijs van een wolf die rustig over de Noorderlaan in de Antwerpse haven draaft. Bijna twee uur later, om 5u15 werd hetzelfde dier opnieuw gemeld in de haven. Welkom Wolf is er op basis van uiterlijke kenmerken vrijwel zeker van dat de nieuwe wolf dezelfde is als degene die vorige week werd gefilmd in Steenbergen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en die vorig weekend heel het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland doorkruiste.

 Jan Loos van de vzw Welkom Wolf vraagt zich of het geen tijd wordt dat de Vlaamse overheid ook het Antwerpse gebied boven het Albertkanaal en de Schelde herkent als risicozone voor wolvenaanvallen op vee zodat de subsidie voor wolfwerende maatregelen ook in Noord-Antwerpen beschikbaar wordt. “Meer nog dan gevestigde wolven hebben zwervende wolven immers de neiging om te kiezen voor de gemakkelijkste prooi langs het parcours, met name onbeschermd kleinvee en jongvee”, klinkt het.

Uitgelicht
Nog maar 9 procent van het weiland in het leefgebied van de wolf is beschermd. In totaal moet er zo’n 2.500 hectare grasland afgerasterd worden. Het Wolf Fencing Team krijgt d...
19 december 2021 Lees meer

Ook in Bree

 n een wei in Bree zijn dan weer drie schapen doodgebeten, een andere ooi was zo zwaar toegetakeld dat ze moest geëuthanaseerd worden. Dat schrijft de VRT. “Onze veerarts is ter plaatse geweest en zag dat het waarschijnlijk om een wolvenaanval gaat, want twee schapen hadden de typische keelbeet”, vertelt Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “Er zijn DNA-stalen genomen want we willen weten of het over de Limburgse wolven gaat of dat het gaat om een wolf uit Nederland of Duitsland.”

 De wei ligt aan de overkant van het kanaal buiten het normale risicogebied van de wolf. “We willen weten of de wolf het kanaal is overgezwommen of dat het gaat om een zwervende wolf uit het buitenland”, aldus Denaeghel. Het is de eerste keer dat de wolf echt actief is op het grondgebied van Bree, al behoort de gemeente wel tot het gebied waar wolfwerende subsidies beschikbaar zijn.

Bron: VRT / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek