Codex bundelt vernieuwde en oude wetgeving rond dierenwelzijn

Vlaanderen heeft vanaf nu een Codex Dierenwelzijn. Via de Codex brengt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de bestaande regelgeving samen met enkele nieuwe regels om dieren beter te beschermen. “Deze Codex legt onder meer voor het eerst officieel vast dat dieren levende wezens zijn met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde”, aldus minister Weyts.

18 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 juli 2023 13:02
Lees meer over:
paarden-weide-ice-1250

“De bijna 40 jaar oude Dierenwelzijnswet is doorheen de jaren zo vaak aangepast dat de regelgeving warrig en inefficiënt dreigt te worden”, duidt minister Weyts bij de voorstelling van de Codex Dierenwelzijn. “Er is echter nog geen samenhangend en sluitend wettelijk kader dat dieren waardeert en beschermt naar de normen van vandaag. De Codex bevat dan ook een resem nieuwe maatregelen om te zorgen voor meer en beter dierenwelzijn.”

Zo staat in de Codex het reeds bekende uitdoofscenario geschreven dat Vlaanderen de huidige kippenkooien wil inruilen voor volièresystemen met vrije loop, maar ook dat particulieren schapen, geiten of varkens niet meer thuis zullen mogen slachten en er een einde komt aan dierenmarkten. Ook zullen er geen lijmvallen meer gebruikt mogen worden (voor ratten, muizen of vogels, red.) en is er een verbod om dieren te houden die men zelf in het wild gevangen heeft. Daarnaast verklaart de Codex dat de Vlaamse regering zodra een alternatief haalbaar is, ook het doden van eendagshaantjes zal beëindigen, elk slachthuis minstens één camera zal moeten hebben en dat vanaf 2029 weidedieren permanent gebruik moeten kunnen maken van beschutting. Waar nodig komen er overgangstermijnen en -bepalingen.

Dit is een mijlpaal voor het dierenbeleid. Vlaanderen toont zich voortrekker met de nieuwe Codex Dierenwelzijn

Ben Weyts (N-VA) - Minister van Dierenwelzijn

Uitzondering voor dolfinarium in Brugge

De nieuwe wet verbiedt ook de invoer en kweek van dolfijnen in gevangenschap. Maar omdat er voor de dolfijnen in het Boudewijn Seapark in Brugge volgens minister Weyts geen beter alternatief is, krijgt het dolfinarium in Brugge een uitzondering. Het mag zes dolfijnen houden op voorwaarde dat er een buitenbassin wordt aangelegd voor de dieren.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek