header.home link

Vlaamse jagers planten ruim 20.000 bomen en hagen

20 januari 2022

Jagers van de Hubertus Vereniging Vlaanderen hebben afgelopen weekend 20.515 hagen en bomen verspreid over heel Vlaanderen. Dit komt neer op 10 hectare. Met de actie willen de jagers naar eigen zeggen de biodiversiteit in Vlaanderen verbeteren en de monocultuur van de landbouw doorbreken.

Lees meer over:
jagers-haag-jan21-961px

De bomen en hagen die afgelopen weekend door Vlaamse jagers geplant zijn, betreffen inheemse soorten zoals de zwarte els, winter- en zomereik, beuk, mei- en sleedoorn en gele en rode kornoelje. ‘De keuze voor streekeigen biodiversiteit moet de grote monoculturele landschappen doorbreken’, zegt Marcel Lemmens, trekker van het initiatief.

Jagers over heel Vlaanderen hebben vorig weekend 20.515 hagen en bomen geplant en op deze manier tien hectare nieuwe natuur gecreëerd. Het gaat vooral over aanplanting in landbouwgebied, vertelt Lemmens. De aanplanting moet beschutting bieden aan akkervogels en andere dieren zoals de bunzing en haas.

Wisselwerking jacht en landbouw

De gebruikte gronden zijn van privé-eigenaren, maar ook van landbouwers. Volgens Lemmens hebben jagers en landbouwers elkaar nodig. “Jagers bejagen bijvoorbeeld everzwijnen die een gevaar vormen voor de landbouw.” Anderzijds zijn ook de kleine natuurgebieden die gecreëerd zijn in landbouwgebied, goed voor de boer. “Hierdoor kunnen akkervogels zich beter ontwikkelen. Ook dit is goed voor de landbouwer. Volgens eten insecten, waardoor de boer minder bestrijding moet toepassen.”

 

Lemmens deed zelf mee aan de actie in Limburg. Plantgoed, dat door de jagers zelf was bekostigd, werd op verschillende verzamelplaatsen in Vlaanderen geleverd. Hier kwamen de deelnemers de boom- en haagplanten zelf ophalen om ze vervolgens in hun eigen jachtrevier te verpotten.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek