Belgische diervoedersector scherpt duurzaamheidscharter aan
nieuwsMet een update van het duurzaamheidscharter dat de Belgian Feed Association (BFA) in 2020 opstelde, wil de Belgische diervoedersector tonen dat duurzaamheid één van zijn topprioriteiten is. “De afgelopen jaren hebben we al heel wat stappen gezet en zelfs al verschillende doelstellingen bereikt. Daarom schakelen we nog een versnelling hoger”, zegt managing director Katrien D’hooghe. Er komen ook twee nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wil BFA bijvoorbeeld de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen stimuleren.
Vier behaalde doelstellingen
In 2020 lanceerde BFA een duurzaamheidscharter waarin het 12 concrete doelstellingen voor 2030 formuleerde, waaronder minder emissie van methaan, stikstof en fosfor, vermindering van het antibioticagebruik, het gebruik van maatschappelijk verantwoorde soja en meer nevenstromen. Vier jaar later kan BFA al vier van die doelstellingen afvinken. Het gaat onder meer om het verminderen van het aantal ziekteverwekkers bij pluimvee en varkens. “We hebben een bioveiligheidsprotocol opgesteld met richtlijnen om de insleep en verspreiding van ziekteverwekkers door het leveren van voeder tot een minimum te beperken. Dat protocol is intussen een vaste waarde in de sector”, stelt D’hooghe.
Ook de doelstelling rond het verminderen van arbeidsongevallen is bereikt. “We ontwikkelden een handboek rond arbeidsveiligheid en stellen vast dat het aantal ongevallen bij diervoederbedrijven gedaald is tot minder dan één procent”, klinkt het. Ook de vernieuwing van het Actieplan alternatieve eiwitten is intussen een feit. “Dit actieplan vormde ook de basis voor de Vlaamse eiwitstrategie en werd er in 2021 dan ook volledig in opgenomen”, aldus BFA.

Vlaamse eiwitstrategie deelt eerste resultaten
20 december 2023De laatste doelstelling die werd behaald, is het efficiënter omspringen met eiwitten. Om de competitie tussen diervoeder en humaan eiwit in kaart te brengen, liet BFA een studie uitvoeren door ILVO naar de netto eiwitefficiëntie van dierlijke productie. “Daaruit blijkt dat runderen netto producenten zijn van humaan eetbaar eiwit. Varkens en kippen consumeren ongeveer evenveel humaan eetbaar eiwit dan ze als varkensvlees of eieren leveren. Voor braadkippen is de balans op dit ogenblik negatief: ze gebruiken meer humaan eetbaar eiwit dan ze teruggeven”, verduidelijkt D’hooghe.
Verscherpte doelstellingen
Voor een aantal andere doelstellingen zit de Belgische diervoedersector voor op schema. Om die reden worden een aantal deadlines of doelstellingen verscherpt. “Als het gaat om minder methaan uitstoten, dan hebben onze leden het engagement genomen om dit jaar in tien procent van de in Vlaanderen geleverde rundveevoeders, een voedermaatregel toe te passen die de methaanuitstoot van runderen verlaagt”, legt de managing director van de sectorfederatie uit. “Vandaag bestaat er al een financiële tegemoetkoming van de overheid, maar we stellen vast dat die de extra kost niet dekt. Daarom roepen we de overheid en afnemers op voor een extra tussenkomst. Op die manier kunnen we het percentage van tien procent optrekken naar 50 procent tegen 2027.”
Om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, zal BFA in 2024 een geharmoniseerde aanpak voor de toepassing van de Europese rekenregels rond LCA-berekeningen ontwikkelen. Daarnaast zet de sector verder in op duurzame soja. Tegen 2027 moet 85 procent van alle soja(bijproducten) die door de Belgische veevoederfabrikanten worden gebruikt, aan de FEFAC-vereisten over duurzame soja voldoen. Tegen 2030 moet 100 procent van alle soja aan die vereisten voldoen.

Recent maakte BFA bekend dat de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders in 2023 is gedaald met 88 procent tegenover 2011. Normaal was het de bedoeling om de productie van gemedicineerde voeders tegen 2030 volledig te stoppen, maar die doelstelling wordt nu vervroegd. “Gezien het mooie resultaat dat we vandaag al kunnen voorleggen, willen we de productiestop al in 2027 instellen”, luidt het.
Om het gehalte aan stikstof en fosfor in de natuur te verlagen, engageren de leden van BFA zich om jaarlijks minstens 60 procent van het varkens- en pluimveevoeder volgens het laagnutriëntenconvenant te produceren. “Daarnaast zullen we de komende jaren ook werken aan aanbevelingen voor een optimale eiwit- en aminozuursamenstelling voor vleesvarkensvoeders”, vertelt D’hooghe.
De laatste doelstelling die een update krijgt, gaat over het stimuleren van de circulaire economie. De diervoedersector wil dat tegen 2030 minstens 37 procent van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoedersector uit nevenstromen van de voedings- en biobrandstofindustrie komt. De bijproducten van soja worden daar niet bij gerekend. “Via een benchmark willen we onze leden elk jaar inzicht geven in hun gebruik tegenover het sectorgemiddelde. Daarnaast gaan we tussen 2024 en 2027 ook onderzoeksprojecten ondersteunen waarbij we minstens vijf potentiële circulaire voedermiddelen zullen onderzoeken op vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en kosteneffectiviteit”, zegt D’hooghe.

Twee nieuwe doelstellingen
Daarnaast formuleert de Belgian Feed Association ook twee splinternieuwe doelstellingen. Zo gaat het haar leden ondersteunen bij de duurzaamheidsverslaggeving die wordt opgelegd door een nieuwe Europese richtlijn. “De ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ verplicht grote bedrijven, zoals banken en retail, om te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Zij moeten niet alleen over de eigen inspanningen rapporteren, maar ook over die van hun toeleveranciers. Wij zullen de komende jaren sectorale richtlijnen uitwerken waar onze leden mee aan de slag kunnen gaan zodat ze die informatie aan die grote bedrijven kunnen bezorgen”, meent BFA.
Tot slot wil de sectorfederatie de komende vier jaar ook acht verschillende onderzoeksprojecten naar alternatieve eiwitbronnen ondersteunen. “We denken daarbij aan bijvoorbeeld insecten, algen of zeewier”, verduidelijkt D’hooghe. “Op die manier willen we meer divers gebruik van eiwitten en het zoeken naar alternatieve eiwitbronnen stimuleren.”
Voortrekkersrol in duurzaamheidsdossiers
Volgens kersvers voorzitter Rik Vandeputte heeft de Belgische diervoedersector de voorbije jaren zijn voortrekkersrol in tal van duurzaamheidsdossiers kunnen verzilveren. “Maar via onderzoek, innovatie en samenwerking willen we nog verder gaan. We willen de voetafdruk van de diervoedersector verder verkleinen en we willen mee zorg dragen voor onze planeet.” De update van het duurzaamheidscharter toont dat volgens hem aan.
Tegelijk waarschuwde Vandeputte ervoor dat we er ook over moeten waken dat de milieu- en klimaatdoelstellingen in balans blijven met onze voedselproductie. “In de Verenigde Staten, Rusland en China richt het beleid zich voluit op het uitbouwen van een voedselonafhankelijk systeem, waarbij de overheid veel geld pompt in het eigen landbouwsysteem. In Europa zien we helaas net het omgekeerde. En dat terwijl onze voedselproductie in Europa geniet van de hoogste kwaliteit en de laagste ecologische voetafdruk heeft”, benadrukt hij.
De BFA-voorzitter hoopt dan ook dat de Belgische en Europese beleidsmakers de luide stem van de boeren hebben gehoord tijdens de boerenprotesten en dat ze zich bewust zijn van het economisch en sociaal belang van de landbouw en alle daaraan gelieerde sectoren. “Een duurzame agrovoedingssector betekent immers een harmonieuze balans tussen people, planet én profit”, besluit hij.
