België net vrij verklaard, maar blauwtong maakt opmars in Nederland

De veeziekte blauwtong maakt haar opmars in Nederland. Dat meldt de Nederlandse landbouwnieuwssite nieuweoogst.nl. België is sinds juni internationaal vrij verklaard van deze ziekte. Bij onze noorderburen is het een ander verhaal. De ziekte treft vooral schapen, maar er zijn ook zieke runderen gemeld. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om blauwtong virus 3, een variant die niet eerder zo ver noordelijk is gevonden. In het verleden was vaccinatie doeltreffend, maar tegen deze variant is geen geschikt vaccin beschikbaar. 

12 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 september 2023 12:18

De eerste besmettingen werden ontdekt in Noord-Holland, maar ook andere delen van het land zijn getroffen. Om hoeveel bedrijven het precies gaat, is voorlopig niet duidelijk. Er wordt geschat dat het virus al minstens anderhalve maand tot twee maanden de ronde doet. 

Blauwtong is een vectorziekte. Dat wil zeggen dat ze voornamelijk wordt overgedragen door muggen, vliegen, parasieten, teken of vlooien. Bij deze uitbraak lijkt de verspreiding vooral te gebeuren door knutten, een type mug. 

Symptomen 

Niet alle getroffen dieren ontwikkelen ziekteverschijnselen, maar de gekende symptomen zijn onder meer een verhoogde temperatuur, versnelde ademhaling, ontstoken slijmvlies met zweren, kreupelheid en problemen met de luchtwegen. Een opgezwollen en blauwgekleurde tong, waaraan de ziekte haar naam ontleent, is het meest opvallende symptoom maar komt in praktijk slechts zelden voor. 

Besmette schapen overlijden of herstellen binnen de acht tot tien dagen. Bij runderen duurt het proces langer. Sterfte kan ook optreden bij dieren die weinig symptomen hebben vertoond. Bij schapen met de acute variant kan de mortaliteit oplopen tot tien procent. Dieren die de besmetting overleven hebben een reëel risico om onvruchtbaar te worden. 

Geen vervoersbeperkingen 

De maatregelen tegen het virus blijven voorlopig beperkt. Er komen niet meteen aanvullende vervoersbeperkingen, al krijgen veehouders wel het advies om terughoudend te zijn met dierbewegingen. De christendemocratische landbouwminister Adema stelt dat een vervoersbeperking weinig zin zou hebben als de ziekte een groot verspreidingsgebied kent. De minister ziet ook geen mogelijkheid om de verspreiding van de ziektedragende muggen te beperken. 

Bij de uitbraken in 2006-2009 werd de ziekte wel enigszins ingedijkt door runderen op te stallen in goed geventileerde stallen. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek