Pluimveesector wil opnieuw quota voor import van pluimveeproducten uit Oekraïne

Oekraïne mag nog minimaal een jaar pluimveevlees naar Europa exporteren zonder handelsbeperkingen. Die liberale maatregel geldt sinds juni 2022 en werd in het leven geroepen als politiek-economische steun voor Oekraïne, na de inval van Rusland. Oekraïne moet daardoor niet meer aan de Europese invoerrechten, quota en handelsbeschermingsmaatregelen voldoen bij de export naar de Europese Unie. Hierdoor heeft de Europese pluimveesector te maken met aanzienlijke importstijgingen vanuit Oekraïne waardoor de interne markt onder druk komt te staan.

13 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 juni 2023 11:45

Oproep tot quota

AVEC, de Vereniging van Pluimveeverwerkers en Pluimveehandel in de Europese Unie vraagt steun aan de EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. De organisatie oppert dat de sector onder druk komt te staan door de liberalisering. Het vraagt daarom om zo snel mogelijk de activering van de vrijwaringsclausule in te voeren om opnieuw quota op te leggen voor de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne.

Wanneer de Europese productie na de vogelgriep terug op een normaal peil draait, kan het importvlees uit Oekraïne zorgen voor een overaanbod op de interne markt

Ann Truyen - Algemeen Secretaris van de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen (VIP)

Ook in ons land is er bezorgdheid en de sector hunkert naar het herinvoeren van het exportquotum van gevogeltevlees vanuit het Oost-Europese land. Door de vogelgriep was er, ondanks de verhoogde import vanuit Oekraïne vorig jaar, geen verzadiging van de markt. Het virus verstoorde de interne markt waardoor de verhoogde import vanuit Oekraïne weinig effect had. Gezien de vogelgriep nu een dalende trend inzet, is de sector extra waakzaam. “Wanneer de Europese productie na de vogelgriep terug op een normaal peil draait, kan het importvlees uit Oekraïne zorgen voor een overaanbod op de interne markt.” vertelt Ann Truyen, Algemeen Secretaris, van de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen (VIP).

De sector heeft nog wel een slag om de arm: de zogenaamde safeguard procedures moeten de sector beschermen wanneer de markt overspoeld wordt. De liberalisering wordt dan teruggeschroefd en invoerheffingen of quota zullen dan opnieuw worden toegepast.

Ongelijk speelveld

De productienormen en -voorwaarden van pluimveeproducten in Oekraïne liggen lager dan de Europese standaarden. Zo wijkt Oekraïne af van de Europese norm op dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het land heeft bovendien een groot voordeel door de lagere lonen en productiekosten. Daardoor kan Oekraïne goedkoper pluimveeproducten op de markt brengen en dit zorgt voor een ongelijk speelveld.

218.000 ton kippenvlees

Na de inval van Rusland in Oekraïne besliste de EU om de Europese invoerrechten, quota en handelsbeschermingsmaatregelen op te schorten. Die regel ging voor Oekraïne in voege in juni 2022 om de handelsrelaties met de EU te onderhouden en om de economie in eigen land draaiende te houden. Sinds de liberalisering heeft Oekraïne meer dan 218.000 ton pluimveevlees uitgevoerd aan de EU. Het EU-quotum dat vóór de liberalisering van kracht was, beperkte de invoer uit Oekraïne tot 90 000 ton. Over een periode van 12 maanden betekent dat een stijging van 240 procent.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek