header.home link

EU verlengt handelsliberalisering met Oekraïne

Oekraïne kan nog minstens een jaar langer rekenen op de volledige opschorting van Europese invoerrechten, quota en handelsbeschermingsmaatregelen bij de uitvoer van Oekraïense producten naar de Europese Unie. De Landsbond Pluimveebond betreurt dat er geen aanpassingen zijn gebeurd bij de quota van onder meer Oekraïense eieren die meestal uit legbatterijen komen.

26 mei 2023  – Laatste update 28 mei 2023 14:46
Lees meer over:
eieren code stempel_VLAM

De Russische inval in Oekraïne heeft grote gevolgen gehad voor de mondiale voedselbevoorrading. De inval zorgde in Oekraïne onder meer voor een daling in  productiecapaciteit en enorme vernielingen aan de infrastructuur van het land met grote gevolgen voor de handel naar het buitenland. Daarom besliste de Europese Unie tijdelijk geen douanerechten meer te innen op Oekraïense producten. Ook de inning van antidumping­rechten en de toepassing van bepaalde invoerregels werden opgeschort.

Nu zijn deze maatregelen verlengd tot juni 2024. "Op deze manier tonen we onze toegewijde politieke en economische steun voor Oekraïne", zeggen de 27 EU-landen in een gemeenschappelijke mededeling. "De maatregelen zullen Oekraïne in staat stellen om de handelsrelaties met de EU te stabiliseren en zijn economie draaiende te houden in bijzonder uitdagende omstandigheden."

Bescherming toevloed landbouwproducten

De Zweedse minister Johan Forssell, die de vergadering van de Europese handelsministers leidt, wijst erop dat desondanks deze handelsmaatregelen de Europese Unie nog steeds de mogelijkheid biedt haar interne markt te beschermen tegen een al te grote toevloed van bepaalde landbouwproducten.

Zo bereikte de Europese Commissie eind april een akkoord met vijf Oost-Europese lidstaten nadat deze beperkingen hadden opgelegd op de import van graan uit Oekraïne. De grote toevoer verzadigde hun markten ten koste van de eigen landbouwers. Door het akkoord hebben de lidstaten de beschermingsmaatregelen opgeheven in ruil voor uitzonderlijke vrijwaringsmaatregelen op tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad alsook 100 miljoen steun voor de getroffen boeren.

Oekraïense eieren op Belgische markt

“We hadden op aanpassingen gehoopt bij de verlenging van de maatregelen”, reageert Martijn Chombaere van Landsbond Pluimvee op het nieuws. “Door de liberaliseringsmaatregelen komen er kippenvlees en eieren op onze markt terecht die niet voldoen aan de Europese normen.” Daarbij verwijst Chombaere naar de Oekraïense kooi-eieren. In de EU geldt al meer dan tien jaar een verbod op eieren uit legbatterijen. Import ervan mocht wel nog, maar onder vastgelegde quota. Volgens de Nederlandse nieuwsgroep RTL zou er vorig jaar een vervijfvoudiging van Oekraïense importeieren geregistreerd zijn in de EU sinds de opgeheven quota.

“De toevloed van Oekraïense leggen ook een grote druk op onze markt”, aldus Chombaere. “De Europese Commissie weerlegt dit door te verwijzen naar de eierprijzen die momenteel gunstig staan. Maar bij deze logica hebben we bedenkingen. De positieve eierprijzen zijn er gekomen door een pervers effect van de vogelgriep. De markt werd verstoord en nadat de prijzen jaren heel slecht hebben gestaan, kwamen ze weer in een gunstig klimaat.”

“Maar ondertussen lijkt de vogelgriep onder controle te zijn en hebben we schrik dat de ongelimiteerde Oekraïense import zeer zichtbaar zal worden in de prijszetting. We vinden het spijtig dat de reeds bestaande quota van voor de oorlog niet aangehouden worden.”

Slovakije maakt einde aan invoerverbod voor Oekraïense landbouwproducten
Uitgelicht
Slovakije heeft een importverbod voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne ingetrokken. Dat meldde het ministerie van Economie vrijdagavond. Het Oost-Europese EU-lan...
14 mei 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek