Belg verkiest vooral verse groenten en fruit
nieuwsDe Belgische consument blijft verse groenten verkiezen boven verwerkte groenten. Ruim driekwart van de groente- en fruitaankopen voor thuisverbruik is vers. In totaal consumeerde de gemiddelde Belg 48,8 kilo vers fruit en ruim 40,5 kilo verse groenten in 2013. Tomaten en wortelen zijn de groenten die het vaakst worden geconsumeerd, elk ruim zes kilo per persoon per jaar. Bij fruit blijft de appel de meest gegeten soort. Gemiddeld eten we elk negen kilo per jaar.
Onderzoek van GfK Panel Services Belgium bij 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van VLAM leert ons dat het bij een kwart van aankopen van groenten of fruit gaat om verwerkte producten, zowel diepvries, blik als bokaal. Dat aandeel is stabiel tot licht dalend. “Verse producten winnen dus aan belang”, klinkt het. Gemiddeld kocht een Belg vorig jaar ruim 89 kilo verse groenten en fruit, waarbij het aandeel fruit (48,8 kg) groter is dan het aandeel groenten (40,5 kg). Bij verse groenten zien we een stabiel thuisverbruik en het verbruik van vers fruit toont een licht dalende trend.
Het onderzoek toont ook aan dat consumentenvoorkeuren evolueren en dat groenten die verschillende toepassingsmogelijkheden hebben, duidelijk een streepje voor hebben. Sommige producten zijn dan weer meer in trek bij jonge gezinnen, terwijl andere vooral ouderen kunnen bekoren. De groenten die het meest aan populariteit winnen, zijn lange romatomaten, kerstomaten, ijsbergsla en rucola. Basisgroenten zoals prei, ajuin en wortel blijven sterkhouders. De grootste klappen vallen in het kamp van de koolsoorten (witte kool, rode kool, gr63 kg)oene kool en bloemkool). Zij zien hun volume gehalveerd in tien jaar tijd.
Komkommer, paprika en pepers zijn dan weer het populairst bij jongere gezinnen, maar ook kerstomaten en nieuwe slasoorten zijn uitgesproken ‘jonge’ producten. Ouderen kopen vooral groenten zoals selder, bonen, peulvruchten, witloof en witte asperges. Op vlak van vers fruit zien we dat vooral peren, steenvruchten, citrusvruchten en klein fruit in trek zijn bij een oudere bevolkingsgroep. Bij jonge alleenstaanden (-40 jaar) scoort exotisch fruit beter dan andere fruitsoorten. Gezinnen met kinderen kiezen relatief meer voor appelen, bananen en kiwi’s.
De top vijf van meest aangekochte groenten bestaat uit tomaten (6,26 kg), wortelen (6,23 kg), ajuin (4,60 kg), witloof (3,67 kg) en sla (2,63 kg). Nieuw in de top tien is komkommer die bloemkool van de tiende plaats wipte. De top vijf bij fruit bestaat uit appelen (9,22 kg), sinaasappelen (8,66 kg), bananen (7,93 kg), mandarijnen (4 kg) en peren (2,76 kg). “De appel blijft dus de populairste fruitsoort, maar de jongste jaren verliest ze wel marktaandeel. Tien jaar geleden consumeerde de gemiddelde Belg nog ruim 13 kilo appelen”, zegt VLAM.
Binnen het fruitassortiment waren de voorbije tien jaar vooral de kleinere segmenten van braambessen, frambozen en blauwe bosbessen in trek. Binnen de top tien was er vooral winst te bespeuren voor bananen, aardbeien, kiwi’s en mandarijnen. De grootste dalers op de iets langere termijn bekeken zijn pompelmoes, rabarber en perzik. Ook de twee absolute toppers, appelen en appelsienen, daalden sterker dan gemiddeld.
Bron: Eigen verslaggeving