Veeartsenpraktijk Curavet van De Marez voor de rechter

De Roeselaarse veeartsenpraktijk Curavet van Stefaan De Marez is voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verschenen na beschuldiging van illegale handel in geneesmiddelen. Het onderzoek werd opgestart in 2005 nadat een landbouwer verklaard had medicijnvoorschriften van Curavet te krijgen zonder consultatie.
29 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

De Roeselaarse veeartsenpraktijk Curavet van Stefaan De Marez is voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verschenen na beschuldiging van illegale handel in geneesmiddelen. Het gerechtelijk onderzoek werd opgestart in 2005 nadat een landbouwer verklaard had medicijnvoorschriften van Curavet te krijgen zonder consultatie, wat bij wet verboden is. In Januari 2011 wordt de zaak vervolgd.

Tijdens een huiszoekingsactie in West- en Oost-Vlaanderen in oktober 2005 verklaarde een landbouwer uit Lokeren dat hij voorschriften voor medicijnen kreeg van de veeartsenpraktijk Curavet zonder dat een veearts daarvoor op consultatie kwam. Aangezien dat bij wet verboden is, startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar illegale handel in geneesmiddelen door de praktijk.

“Aan de telefoon kon je medicijnen bestellen, die de volgende dag zonder meer geleverd werden”, verklaart het Openbaar Ministerie. “Daarenboven leverden ze medicijnen die alleen door veeartsen zelf mogen worden toegediend. Op die manier konden ze de kostprijs drukken en de winst opkrikken.”

Als straf eist de procureur dat 220.000 euro van de winst van Curavet verbeurd wordt verklaard en dat spilfiguur Stefaan De Marez een celstraf van 12 maanden bovenop een boete van 5.000 euro krijgt. De vijf andere dierenartsen hangt een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden en een boete van 3.000 euro boven het hoofd.

De advocaat van De Marez, Paul Bekaert, houdt vol dat tijdens de huiszoeking bij Curavet geen bewijs van verboden hormonenhandel werd aangetroffen. “Er werden slechts enkele administratieve inbreuken vastgesteld, waarbij het steeds ging om legale medicijnen. Het is trouwens niet nodig dat een dierenarts die zijn landbouwers en dieren kent, altijd ter plaatse een diagnose stelt. Vaak gaat het immers om dezelfde symptomen die terugkeren. Alle dierenartsen werken zo”, verklaart hij in Het Laatste Nieuws.

Stefaan De Marez zelf klaagde eerder al aan dat hij zich geviseerd voelt omdat zijn vader Daniël De Marez 15 jaar geleden schuldig bevonden werd voor het aanmaken en verhandelen van illegale hormonen. Een andere dierenarts van Curavet zou daarenboven gehuwd geweest zijn met de beruchte vetmester Willem Van Der Bauwhede uit Woumen. Op 25 januari 2011 volgt de volgende stap in het gerechtelijk proces.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek