nieuws

Belg eet jaarlijks 90 kilo verse groenten en fruit

nieuws
De gemiddelde Belg eet jaarlijks ruim 90 kilo verse groenten en fruit. De tomaat wordt in 2012 voorbijgestoken als meest gekochte groente door de wortel, waarvan we jaarlijks 6,3 kilo eten. Wat fruit betreft eten we vooral meer banaan, aardbei, kiwi en mandarijn, maar blijft de appel de meest gekochte fruitsoort. Dat leert ons een enquête bij 5.000 gezinnen in opdracht van VLAM.
16 april 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:21
Lees meer over:

De gemiddelde Belg eet jaarlijks ruim 90 kilo verse groenten en fruit. De tomaat wordt in 2012 voorbijgestoken als meest gekochte groente door de wortel, waarvan we jaarlijks 6,3 kilo eten. Wat fruit betreft eten we vooral meer banaan, aardbei, kiwi en mandarijn, maar blijft de appel de meest gekochte fruitsoort. Dat leert ons een enquête bij 5.000 gezinnen in opdracht van VLAM.

Op lange termijn zit de groente- en fruitconsumptie in de lift, schrijft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). De Belg eet meer groenten en fruit dan enkele decennia geleden. Er is het feit dat we in vergelijking met pakweg vijftig jaar geleden een pak minder calorieën verbranden omdat we minder fysiek zware arbeid uitvoeren, maar ook de gezondheidstrends en de veranderde eetgewoonten spelen een grote rol in de stijging van de groente- en fruitconsumptie.

De laatste jaren stagneren de algemene consumptiecijfers, maar zijn er wel enkele opmerkelijke evoluties van het consumptiegedrag waar te nemen. Zo scoren komkommers, paprika’s, pepers, kerstomaten en nieuwe slasoorten beter bij jonge gezinnen en kopen ouderen vooral selder, bonen, peulvruchten, witloof en witte asperges. Gepensioneerden eten vooral peren, steenvruchten, citrusvruchten en kleinfruit, terwijl jonge alleenstaanden voor exotische fruitsoorten kiezen en gezinnen met kinderen de voorkeur geven aan appels, bananen en kiwi’s.

Verder blijkt dat de Belg vorig jaar 90 kilo verse groenten en fruit kocht, waarvan 50 kilo vers fruit en ruim 40 kilo verse groenten, aangevuld met 31 kilo verwerkte groenten en fruit. Wat de groenten betreft heeft de wortel vorig jaar de tomaat voorbijgestoken als meest gekochte groente: 6,3 kilo per capita, tegen 6,1 kilo voor de tomaat. Met 4,5 kilo per persoon maakt de ajuin een grote sprong voorwaarts. Witloof staat op nummer vier maar verliest terrein. Ook de verschillende koolsoorten, kropsla en selderij zakken weg in de ranglijst.

Binnen het fruitassortiment hebben de voorbije tien jaar kleine segmenten zoals de braambessen, frambozen en blauwe bosbessen een enorme stap voorwaarts gemaakt. In het middelgrote segment kende de ananas een stijging van liefst 245 procent. Maar ondanks een lichte achteruitgang blijft de appel de meest gekochte fruitsoort, goed voor zo'n 10 kilo per persoon. Jonagold blijft de belangrijkste appelvariëteit, maar ziet zijn volume van 52 naar 43 procent dalen. De grootste stijgers zijn banaan (+26 procent), aardbei (+26 procent), kiwi (+17 procent) en mandarijn (+17 procent).

De cijfers zijn het resultaat van een enquête bij 5.000 Belgische gezinnen, uitgevoerd door GfK Panel Services Belgium in opdracht van VLAM.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek