Belg bewust op zoek naar vlees van bij ons
nieuwsVLAM volgt het gedrag en de voorkeuren van de consument op de voet. Uit recent onderzoek blijkt dat versheid, smaak en kwaliteit de drie belangrijkste aankoopcriteria zijn voor verse producten. Daarnaast winnen de aspecten ‘nabijheid, land van herkomst, dierenwelzijn en label’ steeds meer aan belang. Wie belang hecht aan de oorsprong van een product (57%), heeft in 98 procent van de gevallen een voorkeur voor inlands vlees.
In juni 2011 ondervroeg het onderzoeksbureau InSites Consulting de consument over zijn houding ten opzichte van verse voeding en vlees in het bijzonder. Dierenwelzijn wordt door 62 procent van de Belgen aangegeven als aankoopcriterium, dit is 2 procent meer dan in 2007. Nabijheid won 6 procent en is voor 46 procent een relevant aankoopcriterium. Ook herkomst is voor 46 procent van de ondervraagden van belang en tekende sinds 2007 een sterke winst op van 12 procent. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) leidt hieruit af dat er redenen genoeg zijn om extra promotie te voeren voor lokaal vlees van topkwaliteit.
Vlees is één van de voedingsproducten waar oorsprong het meest invloed heeft op de aankoop. 57 procent van de Belgen gaf vorig jaar aan dat het land van herkomst invloed heeft als aankoopcriterium. Bijna iedereen van deze groep (98%) heeft een voorkeur voor inlands vlees, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2007. Deze voorkeur voor inlands vlees is toe te schrijven aan diverse beweegredenen, van steun voor eigen economie en lokale producenten, tot milieu-overwegingen en een groter vertrouwen in onze kwaliteitsbewaking.
Een duidelijke en bovendien groeiende meerderheid van de Belgen vindt dat vlees past binnen een gezonde voeding. Zo gaat 69 procent akkoord dat vlees essentiële voedingsstoffen bevat en dus niet zomaar uit een evenwichtige voeding geschrapt kan worden. In 2007 ging 67 procent van de ondervraagden akkoord met de stelling. 21 procent van de ondervraagden heeft hierover geen mening en 10 procent vindt dat vlees wel vervangen kan worden binnen een evenwichtige voeding.
Beeld: VLAM