Belg bespaart op verse groenten en fruit

Sinds de opstoot van de inflatie legt een kwart van de Belgen uit budgetredenen minder verse groenten en fruit in zijn winkelkar. We maken ons ook meer zorgen over het prijskaartje van verse groenten en fruit dan over andere producten, zo blijkt uit een onderzoek van supermarktketen Aldi België. Al kan de consument die Belgische groenten en fruit koopt die zorgen binnenkort laten varen. Volgens voorspellingen zal de prijs van lokale producten deze zomer geen grote sprongen meer maken.

1 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 juni 2023 21:42

Uit het onderzoek blijk dat 9 op de 10 Belgen verse groenten en fruit een belangrijk onderdeel vinden van hun voedingspatroon. 70 procent van de Belgische consumenten koopt momenteel ook meerdere keren per week verse groenten en fruit. Toch geeft een kwart van de Belgen aan minder verse groenten en fruit te kopen sinds de opstoot van de inflatie begin 2022. De overgrote meerderheid van de consumenten geeft toe dat ze zich zorgen maakt over het prijskaartje van verse groenten en fruit. Die bezorgdheid is veel groter in vergelijking met andere productcategorieën.

Belg rekent op promoties

Om toch voldoende vers fruit en groenten te consumeren, wordt er op verschillende manieren bespaard in de versafdeling. Bijna 4 op 5 Belgen geven aan dat ze veel belang hechten aan promoties op groenten en fruit. En meer dan de helft van de consumenten zegt bepaalde soorten groenten en fruit enkel nog te kopen als deze in promotie staan. 7 op 10 Belgen wijken zelfs af van hun boodschappenlijstje als ze een promotie zien in de versafdeling.

Verder proberen consumenten ook te besparen door vaker te opteren voor losse stuks groenten en fruit (28%) in plaats van verpakkingen met vaste hoeveelheden. Dat bevestigt Kilian De Geyter, Category Manager bij Aldi. “Voor losse groenten en fruit zien we een stijging in populariteit met ruim een derde in het begin van 2023 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.”

1 op 3 Belgen vergelijkt de prijs ook steeds vaker van verschillende soorten verse groenten en fruit. Wat ze uiteindelijk in hun winkelkar leggen, laten ze van die vergelijking afhangen. Zo zegt 10 procent van de Belgen vaker goedkopere artikelen zoals appels, peren en bananen te kopen.

Prijsstijgingen

Net zoals andere producten in de winkelkar zijn groenten en fruit in prijs gestegen, door onder meer de hogere energie-, verpakkings- en loonkosten. “Maar dat is niet de enige oorzaak. Een almaar strenger Europees beleid inzake productie, zoals het verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maakt dat er minder wordt geproduceerd en er een groter verlies is door schimmels en dergelijke”, zegt Peter Nicolaï, voorzitter van beroepsfederatie Fresh Trade Belgium, in een interview aan Het Laatste Nieuws. “Bijkomend merken we een steeds grotere vraag vanuit Azië, het Midden-Oosten en bepaalde Afrikaanse landen waardoor veel producten naar daar geëxporteerd worden.” En hoe minder aanbod hier, hoe meer de prijs stijgt.

Nicolaï haalt appels aan als één van de fruitsoorten waar hij nog een prijsstijging voor verwacht. “Men had in de winter extra energiekosten voor de bewaring van appels, waardoor heel wat telers hebben beslist niet te bewaren. En door het koude, natte voorjaar is het seizoen voor Belgisch fruit ook met een drietal weken vertraagd. De nieuwe Jonagold zal er pas vanaf oktober zijn”, vertelt de voorzitter. “Ook fruitsoorten die overwegend uit Spanje of Italië komen, zullen stijgen in prijs. Zo hebben de overstromingen in Noord-Italië bijvoorbeeld een ongelooflijke impact gehad op steenfruit als perziken, nectarines en abrikozen, maar ook op kiwi's en zomerperen.”

Toch verzekert Nicolaï dat niet alle groenten en fruit zullen blijven stijgen. “De aanvoer van tomaten is bijvoorbeeld wel stabiel waardoor ook de prijzen relatief gelijk blijven.” Wortelen zijn momenteel zo’n 30 procent duurder omdat de productie vorig jaar door de droogte is tegengevallen. En ook de nieuwe oogst uit Spanje is beperkt door de droogte. “Maar dit kan veranderen zodra de Belgisch-Nederlandse oogst er is”, aldus Nicolaï.

Nicolaï verwacht dat de Belgische seizoenproducten zeer interessant van prijs zullen zijn, met naar verwachting mooie Belgische oogsten voor onder meer aardbeien en kersen. “Ook de productie van onder meer frambozen, bramen en rode bessen stijgt. Bovendien zijn ze van zeer goeie kwaliteit”, zegt de voorzitter van Fresh Trade Belgium. “Alle Belgische groenten die nu massaal op de markt komen, zoals komkommers, paprika's, sla en witloof, zullen tot oktober zeer interessant geprijsd zijn.” De consument die een product van eigen bodem koopt, zal dus niet fors in zijn portemonnee moeten duiken.

Voedingsinflatie neemt gestaag verder af
Uitgelicht
De voedingsinflatie neemt voor de tweede maand op rij af. In mei bedroeg de inflatie 15,51 procent tegenover 16,64 procent vorige maand. Dat wil zeggen dat voeding 0,1 procent...
30 mei 2023 Lees meer

Bron: Het Laatste Nieuws, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek