Bedreigde boer verhuurt toch wei tijdens Waregem Koerse

Boer Germain Verhelst uit Waregem verhuurt opnieuw een stuk weide aan de stad als parking voor Waregem Koerse, ook al dreigt hij straks onteigend te worden.
7 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Boer Germain Verhelst uit Waregem verhuurt opnieuw een stuk weide aan de stad als parking voor Waregem Koerse. De overeenkomst is opmerkelijk omdat de landbouwer op dit ogenblik ook actie voert voor het behoud van de Blauwpoort als landbouwgebied, terwijl de stad er alles aan doet om van dat gebied industriegrond te maken.

Het West-Vlaamse provinciebestuur wil tegen 2013 in Waregem een bedrijvenpark aanleggen tussen de E17, de N382 en de Blauwpoortstraat. In tegenstelling tot het stadsbestuur zien de buurtbewoners die plannen niet zitten, en daarom bundelden ze hun krachten in een actiecomité. Een van de voortrekkers is landbouwer Germain Verhelst. Toch besliste de boer zonder medeweten van het comité een stuk weide tot 2011 te verhuren aan de stad tijdens Waregem Koerse.

De verhuur levert Verhelst 2.000 euro per jaar op. "Hij had nochtans beloofd dat hij dat niet meer ging doen", zucht omwonende Tonny Demuytere in Het Laatste Nieuws. "Ik vond het vorig jaar al spijtig dat hij zijn weide bleef verhuren aan de stad. Het is jammer dat hij ons de waarheid niet verteld heeft, al kan ik wel begrijpen dat hij een centje wil bijverdienen".

"Ik heb nooit gezegd dat ik mijn weide niet meer zou verhuren", reageert Verhelst. "Je moet niet alles tot het uiterste willen drijven. Ik wil ook geen oorlog. Het ene heeft niets met het andere te maken". De Waregemse schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie (CD&V) wil er niet veel over kwijt. "Dit kan misschien vreemd overkomen, maar ik vind ook dat de twee dossiers losstaan van elkaar".

Het actiecomité blijft alvast strijdvaardig. Op 19 mei staat een onderhoud met gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Patrick Vangheluwe (sp.a) op het programma en op 24 mei volgt een optocht. "Daarmee willen we nog eens duidelijk maken dat dit landbouwgebied moet blijven bestaan", zegt Mike Van Acoleyen van Groen!. Die partij heeft zich net als Boerenbond pal achter de eisen van het actiecomité geschaard.

Eind deze maand zou de bestendige deputatie de knoop doorhakken over de toekomst van de Blauwpoort.

Meer informatie: Blauwpoort
 

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek