Aviko opent gloednieuwe fabriek in Poperinge

Het Nederlandse aardappelverwerkende bedrijf Aviko heeft in Poperinge de modernste frietfabriek van Europa geopend. De keuze voor Poperinge was volgens Aviko vanzelfsprekend. “Het ligt centraal in de Europese aardappelgordel. We liggen hier letterlijk tussen de aardappelvelden”, vertelt de productiedirecteur van de nieuwe site Kor Coole.

21 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 21 oktober 2022 18:17
Lees meer over:
aviko nieuwe fabriek poperinge

25 ton aardappelen per uur

Aviko investeerde een naar eigen zeggen recordbedrag van 200 miljoen euro in de gloednieuwe fabriek die acht hectare groot is. Deze fabriek moet wekelijks 220.000 kilo aardappelvlokken en 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten produceren. Per uur wordt 25 ton aardappelen van boeren uit de omgeving en uit het Noorden van Frankrijk verwerkt.

“Die enorme productie is onder meer mogelijk door een ver doorgedreven digitalisering en automatisering. Door het gebruik van sensoren en heel wat data garanderen we een optimale efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid in onze productie”, klinkt het. Dit laat Aviko ook toe om tot 100 verschillende soorten friet te verwerken die verschillen in aardappelvariëteit, afmetingen, kleur en gaartijd.

Die doorgedreven automatisering is volgens Aviko ook nodig omdat het moeilijk is personeel te vinden in Zuid-West-Vlaanderen. Zowat 35 tot 40 procent van de mensen die hier werken, komen uit Frankrijk”, aldus Koole. In de nieuwe fabriek kunnen 190 mensen tewerkgesteld worden. Het gaat om 125 nieuwe aanwervingen, de overige 65 komen over van de oude Poperingse fabriek waar een frietlijn wordt gesloten.

Circulariteit als focus

Naast de investeringen in productiecapaciteit heeft Aviko ook fors ingezet op duurzaamheid. Een warmtekrachtcentrale en ruim 2.500 zonnepanelen leveren samen voldoende elektriciteit en stoom om de fabriek autonoom te laten draaien. “Door de efficiëntie van deze fabriek zijn we in staat om de stijgende kost voor energie beter te beheersen”, luidt het.

Van de aardappelen gaat er nagenoeg niets verloren. “Elke aardappel heeft een schilverlies van 8 procent en met bijna 40 miljoen aardappelen per week loopt dat toch aardig op. Die worden gebruikt voor veevoeder. Zetmeel dat vrijkomt tijdens het productieproces komt dan weer terecht bij producenten van papier en zetmeel”, vertelt de productiedirecteur.

Ook op vlak van water en transport wordt zo zuinig mogelijk gewerkt. “Het water dat we gebruiken zuiveren we tot oppervlakte- en drinkwaterkwaliteit. Via een bufferbekken kunnen landbouwers in de regio ook gebruik van maken dat water om hun velden te irrigeren”, aldus Aviko. Door alle aardappelen te halen van de velden in de directe omgeving van de fabriek wordt ook voor een duurzaam transportbeleid gekozen.

Geurhinder is een ander facet waar Aviko bijzonder veel aandacht aan besteedde. Het bedrijf investeerde in systemen die geurdampen capteren en de stinkende moleculen vernietigen. Zo belanden ze niet in de neuzen van buurtbewoners. “Natuurlijk waren er buren die morden”, zegt Koole. “Maar we zijn consequent naar hen toegegaan en hebben meer dan wettelijk vereist geïnvesteerd in systemen die hinder vermijden.”

In handen van 8.400 Nederlandse boeren

Aviko is onderdeel van Royal Cosun, een coöperatie die in 1899 werd opgericht en die in handen is van 8.400 Nederlandse boeren. Het bedrijf boekte vorig jaar 2,3 miljard euro omzet. Aanvankelijk concentreerde het bedrijf zich op suiker, maar omdat veel suikerbiettelers ook aardappelen telen, startte de groep ook met aardappelverwerking.

Vandaag telt Aviko in Nederland, België, Duitsland, Polen en Zweden. In Poperinge was er al een fabriek van het bedrijf, nu komt er nog eentje bij. “België is voor ons interessant omdat er veel aardappelen geteeld worden en er veel knowhow over de teelt aanwezig is”, legt Coole uit in De Tijd. “Het ligt dichtbij belangrijke exporthavens en bij de belangrijke consumptiemarkt Frankrijk die we vanuit Nederland minder goed kunnen bedienen.”

Nochtans kwamen er de jongste tijd al verschillende aardappelverwerkende fabrieken bij in de regio. Zo opende Agristo in het naburige Wielsbeke vier jaar geleden nog zijn vierde frietfabriek. Koole wijst erop dat de vraag naar aardappelproducten wereldwijd stijgt met gemiddeld vier procent per jaar. “Met deze nieuwe vestiging willen we daar op die stijgende vraag inspelen”, klinkt het.

Op drie miljard tafels

Bijna 90 procent van de frieten die Aviko in Poperinge maakt, zal naar het buitenland gaan. “Wij exporteren naar 110 landen. Van Alaska tot in Australië kan je onze frieten eten. De grootste groei zit voor ons in landen als China, India en andere Aziatische landen. Maar ook in Centraal- en Oost-Europa stijgt de verkoop van diepvriesfrieten”, legt Koole uit.

De belangrijkste klanten van Aviko zijn de horeca en grootkeukens. Daar gaat zowat 75 procent van hun productie naartoe. De rest ligt in de rekken van de supermarkt. Albert Heijn bijvoorbeeld is een belangrijke klant. Het doel van het bedrijf is om tegen 2025 op drie miljard tafels aanwezig te zijn, of het nu thuis is of in de horeca. Vandaag gaat het om 2,5 miljard tafels.

17% minder aardappelen in België: gaan we naar een turbulent aardappeljaar?
Uitgelicht
Door de extreme droogte van de afgelopen maanden verwacht de aardappelverwerkende industrie in ons land ongeveer 17 procent minder aardappelen. De vrijemarktprijs noteerde met...
19 september 2022 Lees meer

Bron: De Tijd / VRT Nws / Het Laatste Nieuws

Beeld: Aviko

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek