Antwerpen experimenteert met elektrocutie tegen invasieve Japanse duizendknoop

Stad Antwerpen heeft een proefproject lopen om de invasieve exotische plant Japanse duizendknoop te bestrijden door middel van elektrocutie. Een stroomgenerator die stroomstoten van 4.000 volt door de planten jaagt, zou de stengels en wortels van de duizendknoop moeten treffen tot op celniveau. Het gaat om een natuurvriendelijke bestrijdingsmanier, aangezien andere planten en dieren in de buurt gespaard blijven.

3 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 augustus 2023 11:19
japanseduizendknoop

Dat de Japanse duizendknoop een probleem is, staat volgens stad Antwerpen als een paal boven water. De wortels van de plant kunnen tot drie meter diep groeien, en na verwijdering kan zelfs een klein stukje wortel voldoende zijn om weer uit te groeien tot een nieuwe plant. Het groeitempo is bovendien erg snel: op enkele weken tijd kan de plant tot drie meter hoog worden.

De plant verdringt inheemse soorten, maar beschadigt ook asfalt, rioleringen, nutsleidingen en funderingen. De stad schat dat op haar grondgebied al op meer dan 600 plaatsen exemplaren aanwezig zijn, met een bedekte oppervlakte van maar liefst 100.000 vierkante meter. Onder meer langs de Scheldeboorden is de situatie problematisch, klinkt het.

Om geen pesticiden te moeten gebruiken, is de stad een proefproject gestart met elektrocutie. De eerste signalen daarvan zijn positief, maar er zijn meerdere "behandelingsbeurten" nodig om tot echte resultaten te komen, klinkt het. Ook begrazing met schapen wordt intussen toegepast waar het kan, bijvoorbeeld op de begraafplaats Schoonselhof.

Verder zet de stad ook in op preventieve maatregelen zoals het niet verplaatsen van grond waarin de duizendknoop aanwezig is, en de plant onmiddellijk uit te steken en de grond errond af te voeren wanneer hij ergens nieuw opduikt. Bij maaiwerken worden de locaties met Japanse duizendknoop apart gemaaid, zodat stukken wortel zich niet kunnen verspreiden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek