header.home link

Elia bestrijdt Japanse duizendknoop met kudde schapen

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in België, start een proefproject waarbij het schapen inzet die de Japanse duizendknoop, een exotische woekerplant, te lijf moeten gaan.

15 mei 2023  – Laatste update 15 mei 2023 16:28
Lees meer over:

De Japanse duizendknoop is een exotische plant die door zijn woekergedrag heel wat problemen oplevert voor de biodiversiteit. Omdat de plant hardnekkige wortels heeft, kan hij ook schade berokkenen aan de infrastructuur van het hoogspanningsnet. Daarom gaat beheerder Elia op zoek naar manieren om de exoot te bestrijden.

Met het proefproject worden 50 schapen ingezet aan het hoogspanningsstation van Massenhoven in Antwerpen. Hiervoor wordt samengewerkt met de vzw Kemp uit Geel, een schapenboerderij die als dienstverlenend landbouwbedrijf de ecologische waarde van diverse natuurgebieden, privé-gronden en industriële terreinen helpt vergroten door biodiversiteit te bevorderen.

Voor Elia-woordvoerder Simon November past het project in de zoektocht naar de meest efficiënte manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden. "We proberen de plant te bestrijden door hem te elektrocuteren, door de plant af te dekken of uit te graven. Maar dat zijn tijdsintensieve en dure methodes. Vandaar dat we nu een nieuw proefproject zijn gestart”, vertelt hij aan VRT NWS.

De schapen eten de wortels van de plant niet op, waardoor de duizendknoop opnieuw zal groeien na de begrazing. “Maar we hopen dat de kudde schapen de plant uitput waardoor hij uiteindelijk zal verdwijnen”, aldus November.

Meer dan 20 nieuwe invasieve uitheemse soorten op probleemlijst
Uitgelicht
De Europese Unie heeft 22 nieuwe planten en dieren toegevoegd aan de lijst met invasieve uitheemse soorten die een probleem (kunnen) vormen voor de biodiversiteit op het conti...
14 juli 2022 Lees meer

Bron: VRT NWS / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek