Meer dan 20 nieuwe invasieve uitheemse soorten op probleemlijst

De Europese Unie heeft 22 nieuwe planten en dieren toegevoegd aan de lijst met invasieve uitheemse soorten die een probleem (kunnen) vormen voor de biodiversiteit op het continent. De lidstaten moeten de introductie ervan voorkomen en de negatieve gevolgen van de soorten zo veel mogelijk beperken, bijvoorbeeld via een verbod op invoer of het beheren of uitroeien ervan.

14 juli 2022  – Laatst bijgewerkt om 14 juli 2022 16:20
aziatischeboomwurgerinvasieveuitheemsesoortexoot-viawikipedia

Er bestaan allerlei manieren waarop planten en dieren die van nature niet voorkomen in Europa, door menselijk toedoen toch een weg vinden naar het continent. Denk aan soorten die zich verschuilen in internationaal transport van goederen, of planten en dieren die verhandeld worden en zich vervolgens kunnen verspreiden of ontsnappen. Maar vaak heeft dat negatieve gevolgen voor de biodiversiteit of het ecosysteem waar ze zich bevinden, de menselijke gezondheid, landbouw of economische bedrijvigheid. Ze verspreiden ziektes, tasten het milieu aan, nemen voorplantingsplaatsen in of doen zich te goed aan inheemse soorten.

De Europese Unie heeft daarom sinds 2014 een verordening die stelt dat alle lidstaten moeten samenwerken om de negatieve gevolgen van die invasieve exoten te beperken of voorkomen. De lijst met invasieve uitheemse soorten, waarvan de teller op 66 planten en dieren stond, speelt daarin een centrale rol. Daar zijn nu dus 17 dieren en 5 planten aan toegevoegd.

Duizendknopen, kikkers en boomwurgers

Niet alle soorten zijn intussen wijdverspreid in Europa. Maar voor sommige planten of dieren, die nu zelf afwezig of erg zeldzaam zijn, vraagt de EU een verhoogde waakzaamheid. In België zijn drie nieuwe soorten uit de lijst intussen wél ingeburgerd. Het gaat om twee planten, de Afghaanse duizendknoop en de Aziatische boomwurger (zie foto), en een dier, de Afrikaanse klauwkikker.

Wie momenteel een plant of dier uit de lijst in zijn bezit heeft, hoeft zich er niet noodzakelijk van te ontdoen. Wel is het belangrijk om een verspreiding van de soort te voorkomen.

De lijst is te raadplegen via het Publicatieblad van de EU.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek