"Alle ingrediënten voor hogere prijzen aanwezig"

Landbouwgewassen zijn net als olie en goud schaarse goederen waarvan het aanbod krimpt en de vraag stijgt. Wie in zijn beleggingsportefeuille enkele fundamenteel positieve langetermijnthema's wil opnemen, kan van de scherpe prijsschommelingen profiteren om bij te kopen. Zo luidt het advies van Gino Delaere, cobeheerder van onder meer het Petercam-fonds Agrivalue, in De Tijd.
2 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Landbouwgewassen zijn net als olie en goud schaarse goederen waarvan het aanbod krimpt en de vraag stijgt. Wie in zijn beleggingsportefeuille enkele fundamenteel positieve langetermijnthema's wil opnemen, kan van de scherpe prijsschommelingen profiteren om bij te kopen. Zo luidt het advies van financieel analist Gino Delaere. 

De wereldbevolking neemt toe en de verstedelijking zorgt voor een gewijzigd voedselpatroon. Het beschikbare landbouwareaal per hoofd van de bevolking daalt, zelfs zonder rekening te houden met de opmars van biobrandstoffen. Al die factoren leidden samen met een aantal klimatologische omstandigheden tot een daling van de graanvoorraden, waardoor de prijzen tijdens de eerste jaarhelft van 2008 fors stegen.

Tijdens de tweede jaarhelft keerde het tij. De graanprijzen kwamen zwaar onder druk te staan in het vooruitzicht van een mondiale recordoogst, in combinatie met een aanstormende recessie. Delaere, die cobeheerder is van het Petercam-fonds Agrivalue, ziet vandaag alweer tekenen van een trendommekeer. De kredietcrisis brengt immers de financiering van landbouwers in het gedrang, wat dit jaar onvermijdelijk tot een productiedaling zal leiden. De FAO waarschuwde reeds eerder voor een nieuwe voedselcrisis.

Een aantal landen proberen zich daar overigens tegen in te dekken door landbouwgrond over de grenzen aan te kopen. Zo heeft het Zuid-Koreaanse Daewoo Logistics een 99-jarig huurcontract afgesloten voor 1,3 miljoen hectare landbouwgrond in Madagaskar om er onder meer maïs en palmolie te verbouwen en die nadien te verschepen naar Zuid-Korea. Maleisië verbond er zich dan weer toe palmolie te ruilen voor meststoffen en machines komende van Noord-Korea, Cuba en Rusland.

Delaere merkt ook op dat meerdere landen kampen met aanhoudende droogte. In Californië is de noodtoestand uitgeroepen, maar ook in Brazilië, Uruguay en China zal de oogst lager uitvallen. "Het krimpende aanbod staat haaks op de recessiebestendigheid van de vraag naar voedsel, de wijzigende eetgewoonten en de groeiende wereldbevolking", weet de financiële analist.

"Alle ingrediënten voor hogere landbouwprijzen zijn aanwezig. Die zullen de vraag naar productiviteitsverhogende middelen, zoals een betere irrigatie, mestoffen, pesticiden en betere zaden, opnieuw doen stijgen", besluit Delaere.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek