Algemene inflatie daalt terwijl voedingsprijzen blijven stijgen

Het leven was iets minder duur deze maand in vergelijking met vorig maand. De Belgische inflatie daalde in februari naar 6,62 procent, terwijl dit in januari nog 8,05 procent was. De mindere snelle stijging van inflatie is vooral te danken aan de lagere energieprijzen want de voedingsprijzen blijven nog steeds doorstijgen. Deze inflatie voor voeding staat ondertussen op 16,12 procent.

27 februari 2023  – Laatste update 27 februari 2023 19:50
Lees meer over:

In februari is de inflatie in ons land met 6,62 procent gestegen. Dit wil zeggen dat je nu ruim 106 euro betaalt voor bepaalde producten waarvoor je maar 100 euro betaalde in januari 2022. Het leven wordt dus nog steeds duurder maar wel minder snel dan de voorbije maanden. Februari is ondertussen de vierde maand op rij waarin de inflatie zakt, na de inflatiepiek oktober 2022.

Al daalt de Belgische inflatie iets minder snel, de winkelwagen in de supermarkt zal hierdoor niet goedkoper want de inflatie voor voeding komt deze maand uit op 16,12 procent tegenover 15,59 procent in januari 2023. Uit de recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat vooral de prijs van oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees de afgelopen maanden sterk is gestegen. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 24,4 procent, terwijl die vorig jaar nog 12,6 procent bedroeg. Voor vis bedraagt de inflatie momenteel 15,7 procent en voor vlees 14,8 procent ten opzichte van 3,1 procent en drie procent in februari 2022.

Ook zuivelproducten (+22%) en brood en granen (+14,2%) zijn verder gestegen ten opzichte van februari 2022. De verklaring van deze stijgende voedingsprijzen kan gevonden worden bij de winkels en de voedingsindustrie. De voedingsindustrie heeft haar prijzen de voorbije periode fors verhoogd als gevolg van de hogere energie- en loonkosten. En veel winkels hebben hun prijzen aangepast in het begin van dit jaar.

Voeding werd op een jaar tijd zoveel duurder als normaal op meer dan acht jaar. Werd de inflatie lange tijd gedreven door de energieprijzen, dan is dat nu duidelijk door voeding

Stijn Baert - professor arbeidseconomie aan UGent

Ondanks de voeding, is er toch een minder snelle stijging van de algemene Belgische inflatie. Dit is te danken aan de lagere prijzen voor energie. Daarvoor alleen daalde de inflatie met bijna acht procent in vergelijking met februari 2022, toen de prijzen net sterk aan het stijgen waren. Maar ook in vergelijking met vorige maand daalden de aardgasprijzen met 27,8 procent en de elektriciteitsprijzen met 16,2 procent.

"Energiecrisis is voedingsprijscrisis geworden"

De dalende inflatie is nog geen reden voor gejuich bij Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan UGent. Hij uitte zijn bezorgdheden over de stijgende voedingsprijzen op Twitter. “Voeding werd op een jaar tijd zoveel duurder als normaal op meer dan acht jaar”, schrijft Baert in zijn tweets. “Werd de inflatie lange tijd gedreven door de energieprijzen, dan is dat nu duidelijk door voeding. Energiecrisis is voedingsprijscrisis geworden.”

Boer wordt niet rijker van duurdere voedingsprijzen
Uitgelicht
Uit studies van de FOD Economie en Boerenbond blijkt dat landbouwers er niet in slagen om hun hogere productiekosten volledig door te rekenen in hun landbouwproductprijzen. Da...
8 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek