Akkerbouwbedrijf neemt groenteatelier over en ziet groeimarkt in bereide gerechten
ReportageHoeve van Elven uit Laakdal, dat naast akkerbouw ook aan hoeveverkoop doet, heeft het groenteatelier InDeSoep overgenomen. Het groenteatelier, met sociale tewerkstelling, leverde al langer gerechten voor de hoevewinkel, maar door een overname ziet de familie Van Elven meer groeikansen. “Nu hebben we alles in eigen handen en kunnen we sneller opschalen”, klinkt het tijdens de officiële bekendmaking.
Medewerkers van groenteatelier InDeSoep uit Laakdal gaan rond met wraps, soepen en lokale fruitdrankjes. Een twintigtal mensen, waaronder de burgemeester van Laakdal, waren donderdag naar het groenteverwerkende bedrijf gekomen voor de officiële overname door Hoeve van Elven, eveneens uit Laakdal. De familie Van Elven- Devoghel teelt aardappelen, wortelen en uien op zo’n 350 hectare. De productie wordt volledig zelf vermarkt via de groothandel, retail en de eigen boerderijwinkel.
Deze boerderijwinkel werd zo’n tien jaar geleden vernieuwd en sinds enkele jaren liggen er ook bereide gerechten in de schappen. De producten, van pastasaus tot soepen, wraps en koude schotels, worden bereid door groenteatelier InDeSoep dat werd uitgebaat door het maatwerkbedrijf Waardenmakerij. “De voorbije jaren is de verkoop van bereide gerechten sterk gestegen”, vertelt Nele Devoghel die de bereide gerechten ook aan hoevewinkels, scholen en bedrijven verkoopt.
Groeipotentieel
Wekelijks wordt er bijvoorbeeld 2.500 liter soep gemaakt en verkocht, die gemaakt is van zowel de groenten van het akkerbouwbedrijf als van zo veel mogelijk lokaal geteelde groenten. Zo vertrekt een medewerker van InDeSoep nog tijdens het persmoment met twee grote emmers naar Biobest, een wereldspeler in biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke bestuiving uit Westerlo. “Voor de lunch”, vertelt hij.
Nele Devoghel ziet nog een groot groeipotentieel voor bereide gerechten, onder andere in bedrijfskantines. Om deze groei mogelijk te maken heeft de familie Van Elven-Devoghel besloten om haar leverancier over te nemen. “Daarmee hebben we de productie meer in eigen handen en zijn we in staat om sneller op te schalen”, klinkt het.
De banden met Waardenmakerij worden niet helemaal doorgesneden. Het gaat concreet om een enclave-samenwerking. De landbouwers nemen het bedrijf en de inventaris over, maar het personeel blijft op de loonlijst staan van Waardenmakerij dat zich als maatwerkbedrijf richt op professionele begeleiding. “In onze professionele keuken leren onze medewerkers de kneepjes van het vak. Zij worden ondersteund en begeleid door onze maatwerkcoaches. Dit biedt hen groeikansen, waardoor ze later eventueel terecht kunnen in het reguliere arbeidscircuit”, vertelt Johan Claes, operationeel directeur bij Waardenmakerij.
Maatschappelijke meerwaarde sociale tewerkstelling
Door de overname hoeft Waardemakerij zich niet langer te “bekommeren” om de uitbating van het groenteatelier, de aanschaf van keukenmateriaal, verkoop, acquisitie en logistiek. “Zo kunnen wij ons volledig inzetten op onze kerntaken: het begeleiden van personeel in sociale tewerkstelling”, aldus Claes die spreekt van een win-winsituatie. “De familie van Elven is meer ondernemer dan wij en kan het groenteatelier verder doen groeien. Bij verdere groei kan er meer sociale tewerkstelling ontstaan.”
Devoghel geeft aan vanaf het begin bewust de samenwerking met een maatwerkbedrijf te hebben gezocht. “We kiezen bewust voor een bedrijf in de sociale economie, de maatschappelijke meerwaarde ervan ligt ons nauw aan het hart. Het sluit naadloos aan bij onze bedrijfsfilosofie: kwalitatieve, lokaal geteelde groente zo veel mogelijk in de korte keten afzetten.”
Er werken een tiental medewerkers in het groenteatelier. Hoewel sociale tewerkstelling de doelstelling blijft, wordt het personeel wellicht aangevuld met flexijobs. Devoghel: “Op die manier kunnen we ook sneller schakelen en tegemoetkomen aan de vraag. Als het morgen bijvoorbeeld 35 graden wordt, neemt de vraag met een factor drie toe.”
