nieuws

Afstudeerprijs voor nagivatiesysteem in boomkwekerij

nieuws
Bij de uitreiking van de afstudeerprijs van Bachelor.be voor de meest innoverende eindwerken, viel dit jaar onder meer Jade Houben uit Sint-Truiden in de prijzen. Ze ontwierp een kookboek voor patiënten met geheugenstoornissen. Wim Tollenaers uit Zutendaal won met een eindwerk over navigatiesystemen in de boomkwekerij.
17 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10

Bij de uitreiking van de afstudeerprijs van Bachelor.be voor de meest innoverende eindwerken, viel dit jaar onder meer Jade Houben uit Sint-Truiden in de prijzen. Ze ontwierp een kookboek voor patiënten met geheugenstoornissen. Wim Tollenaers uit Zutendaal won met een eindwerk over navigatiesystemen in de boomkwekerij.

Er bestaan al heel wat aangepaste kookboeken voor mensen met uiteenlopende problemen, maar een kookboek voor personen met neurologische problemen ontbrak nog. Verschillende instellingen begonnen daarom zelf zo’n boek te ontwerpen. Op basis van die initiatieven werkte Jade Houben een degelijk instrument uit voor het Heilig Hart-ziekenhuis in Tienen.

Zelfstandig koken met een klassiek kookboek is voor iemand met neurologische problemen vaak moeilijk, zoniet onmogelijk. Personen met afasie hebben bijvoorbeeld moeite taal te begrijpen of te verwoorden. Personen met apraxie weten vaak niet meer welke stappen van een handeling ze eerst moeten doen. Ook concentratieproblemen en lichte geheugenstoornissen gooien roet in het eten. Met haar kookboek en website wil Houben de autonomie van zulke patiënten vergroten.

Ook voor Tollenaers is de prijs een bekroning van een jaar hard werken. Hij studeerde vorig jaar af als 'groenmanager' aan de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL). Inspiratie voor zijn bachelorproef deed hij op tijdens een stage bij boomkwekerij Heyeveld in Eigenbilzen. "Kort voor mijn komst hadden ze daar een gps-systeem aangekocht, maar dat stond nog niet op punt en er werd veel tijd mee verloren".

Tollenaers probeerde het systeem te perfectioneren. "De tractors rijden nu tot op twee centimeter nauwkeurig", vertelt hij in Het Belang van Limburg. Ter vergelijking: bij een gewone gps in een personenwagen is dat ongeveer tien meter. Het uiterst nauwkeurige signaal wordt gecreëerd door twee verschillende grondstations die de exacte positie van de tractor kunnen bepalen.

"Een bestuurder is eigenlijk niet meer nodig", zegt Tollenaers. "De tractor kan volledig automatisch bestuurd worden, waardoor de boer zich op andere zaken kan concentreren". Ook 's nachts of bij dichte mist werken, vormt met het aangepaste gps-systeem geen enkel probleem. Bovendien zouden de uiterst precieze rijroutes ervoor moeten zorgen dat het planten en oogsten veel efficiënter gebeurt.  

Meer informatie: Praktische toepassingen van het gps-systeem in de boomteelt

Bron: Het Nieuwsblad/Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek