header.home link

Aantal paprika-, komkommer- en courgettetelers daalt sterk in Vlaanderen

Het aantal paprika-, komkommer- en courgettetelers daalt sterk in Vlaanderen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Er is wel sprake van een “verplichte schaalvergroting” in de sector.

2 december 2022  – Laatste update 2 december 2022 15:57
Lees meer over:
courgette-voedseltop-groente-1250

Het aantal paprikatelers in Vlaanderen daalde met 73 procent sinds 2005, van 110 tot 30. Voor komkommertelers gaat het om een daling van 120 tot 37. Voor courgettes ging het aantal van 84 naar 62.

De totale productie ging in dezelfde periode wel omhoog. "Dit toont dat er in deze periode een schaalvergroting in die sectoren is opgetreden", zegt Brouns in zijn antwoord. "Bij courgette speelt dit minder een rol.

Betaalbaarheid energie

De redenen voor de schaalvergroting bij komkommer en paprika ziet de minister in een vorige energiecrisis, waar bedrijven grote investeringen moesten doen om de energiekost betaalbaar te houden. Anderzijds is de productie ook gestegen door betere rassen en betere technieken.

"Het gaat hier eigenlijk over een verplichte schaalvergroting, omdat onze landbouwers anders niet boven water blijven", zegt Sintobin. "Dit is enerzijds het gevolg van een falend energiebeleid, anderzijds van de erbarmelijke prijzen die onze landbouwers nog krijgen voor het voedsel dat ze op onze borden leggen."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek