header.home link

Belichte teelten onder druk: komende winter wellicht geen Vlaamse tomaten

Door de hoge energieprijzen zal er deze winter amper lokale tomatenteelt zijn in Vlaanderen, vreest Boerenbond. De landbouworganisatie waarschuwt voor aanzienlijk jobverlies in de sector en voor gevolgen voor de stroomproductie.

7 oktober 2022  – Laatste update 9 oktober 2022 14:37
Lees meer over:
tomaattomatenteeltserre-1280

De huidige energiecrisis deed de gasprijs maar liefst vertwintigvoudigen op twee jaar tijd. Dat heeft catastrofale gevolgen voor de glastuinbouw, een energieverslindende sector. “De crisis weegt nu al op de bedrijven, maar verwacht wordt dat de volle impact van de crisis in de sector pas later dit jaar echt duidelijk zal worden”, klinkt het bij Boerenbond. Uit een recente ledenbevraging van de landbouworganisatie blijkt immers dat heel wat tuinders momenteel nog teren op haalbare gasprijzen dankzij eerder afgesloten vaste contracten. “Maar meer dan de helft van de glastuinbouwers hun gascontracten lopen eind dit jaar af. Op dat moment zal de impact van de crisis nog vele malen groter worden.”

Uit dezelfde bevraging blijkt dat een kwart van de telers eraan denkt om te telen op lagere temperatuur, de serre deels leeg te laten staan of zelfs tijdelijk te stoppen. “Belichte teelten, zoals tomaten, zullen er deze winter naar verwachting bijna niet zijn. Er zullen wel tomaten in de winkels liggen, maar ze zullen van elders komen”, zegt Boerenbond.

Dit zal niet alleen gevolgen hebben voor de voedselproductie en in de supermarkten, maar ook voor tewerkstelling en jobs. “Vandaag werken er zo’n 4.200 vaste werknemers in de glastuinbouw, voornamelijk in de groenteteelt. Als een aantal bedrijven niet of maar gedeeltelijk opstarten volgend jaar, dan kan naar schatting tot 30 procent van de vaste werknemers tijdelijk werkloos worden en dreigt een mogelijk ontslag voor 10 à 15 procent  van de vaste werknemers in de glastuinbouwsector.”

Stroomproductie

Het terugschroeven van de tuinbouwactiviteiten zorgt ook voor grote effecten op de lokale energieproductie en op de rol die de sector opneemt in het voorzien van een balans op het elektriciteitsnet.

Boerenbond wijst erop dat Vlaamse glastuinbouwers belangrijke energieproducenten zijn. “Onze glastuinbouw voorziet zo’n 630.000 gezinnen van energie, dat zijn meer gezinnen dan er in de hele provincie Oost-Vlaanderen zijn. Of anders gesteld, de Vlaamse glastuinbouw produceert vandaag evenveel energie als één kerncentrale. Naast Doel 3 dreigt dus een volgende belangrijke energieproducent weg te vallen wanneer onze tuinders het hoofd niet boven water kunnen houden. Concreet zou dit kunnen leiden tot het wegvallen van bijna een derde van deze energie of de energieproductie voor 200.000 gezinnen”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.  

De landbouworganisatie dringt er bij de overheid op aan om zeer spoedig een tender uit te schrijven waarbij bedrijven die vrijwillig minder aardgas gebruiken hiervoor vergoed worden. “Voor tuinders is het essentieel om zo snel mogelijk te weten of zo’n tender er komt, omdat dit bepalend zal zijn bij de keuze om al dan niet nieuwe teelten op te planten de komende weken en maanden.”

Boerenbond wil terugkeer naar olieverwarming serres eenvoudiger
Uitgelicht
Boerenbond lobbyt voor een tijdelijk vereenvoudigd vergunningskader voor de installatie van stookolieketels in de serreteelt. Vooral groentetelers onder glas zijn vanaf 2006 m...
9 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek