Woning, voeding en vervoer kosten gezin het meeste geld
nieuwsEurostat becijferde vorige maand dat Belgische huishoudens 12,5 procent van hun inkomen besteden aan voeding. Uit onderzoek van de FOD Economie blijkt nu dat bestedingen in verband met de woning de grootste hap (26,1%) uit het gezinsbudget nemen. Voeding, drank en tabak vormen met 15,3 procent de tweede grootste uitgavenpost. Vlamingen geven proportioneel meer uit aan brood, diepvriesvlees, biomelk en biobrood.
De grootste uitgavenpost van de Belgische gezinnen is de woning, zo blijkt uit het 'huishoudbudgetonderzoek' van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie. In 2009 hield 26,1 procent van de bestedingen van een doorsnee Belgisch gezin verband met de woning of de tweede woning.
Andere uitgaven die met huisvesting te maken hebben zoals meubelen en huishoudtoestellen nemen een bijkomende hap van 6,2 procent uit het gezinsbudget. De twee posten samen zijn goed voor ongeveer een derde van alle gezinsuitgaven (32,3%).
Voeding, drank en tabak vormen met 15,3 procent de tweede grootste uitgavenpost. Vervoer is goed voor 12,8 procent van de uitgaven en daarna volgen cultuur, ontspanning en onderwijs (samen 7,9%), financiële diensten en verzekeringen (5,3%), horeca (5,1%) en gezondheid (5%). Aan kleding en schoeisel besteden we 4,5 procent van ons budget, aan toeristische reizen 3,6 procent, aan communicatie 2,7 procent en aan lichaamsverzorging 2 procent.
Vlaamse gezinnen geven verhoudingsgewijs meer uit aan meubelen en huishoudtoestellen, reizen en horecabezoeken. Waalse gezinnen spenderen meer aan voeding, drank en tabak, vervoer en financiële diensten en verzekeringen. Brusselse gezinnen ten slotte geven meer uit aan de woning en aan communicatie.
Binnen de uitgaven voor voeding, dranken en tabak zijn er ook enkele verschillen. Zo wees het onderzoek uit dat Vlamingen proportioneel meer uitgeven aan brood, diepvriesvlees, biomelk en biobrood. Walen laten de hoogste uitgaven noteren voor wat betreft de aankoop van vers vlees, charcuterie, kaas, chocolade en wijn. Brusselaars geven verhoudingsgewijs het meest uit aan vers fruit, aan verse groenten en aan verse vis en schaaldieren.
Meer info: Huishoudbudget 2000-2009