"Winkelprijs voor rundvlees moet omhoog"

Boerenbond en ABS zijn tevreden dat het prijzenobservatorium in haar jongste studie de kosten en prijzen in de rundvleesketen geanalyseerd heeft. Maar door de complexiteit van de sector is het slechts ten dele gelukt om de prijsvorming transparanter te maken. En een oplossing voor het lage rendement waarmee vleesveehouders worstelen, is ondanks al het rekenwerk nog niet in zicht. Beide landbouworganisaties ijveren voor een verhoging van de winkelprijs.
27 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Boerenbond en ABS zijn tevreden dat het prijzenobservatorium in haar jongste studie de kosten en prijzen in de rundvleesketen geanalyseerd heeft. Maar door de complexiteit van de sector is het slechts ten dele gelukt om de prijsvorming transparanter te maken. En een oplossing voor het lage rendement van de vleesveehouder is niet in zicht.

De prijs voor een karkas van een witblauw rund ligt vandaag amper vijf procent hoger dan tien jaar geleden, terwijl de inflatie met 25 procent gestegen is. Opmerkelijk is ook dat de kostprijsverhogingen in de keten niet volledig doorgerekend werden aan de consument. Een van de mogelijke verklaring kan zijn dat de concurrentiestrijd tussen de distributeurs vooral gevoerd wordt via een prijzenslag voor enkele basisproducten, luidt het bij zowel Boerenbond als ABS.

Boerenbond maakt zich zorgen over het feit dat de prijs van biefstuk in de gewone supermarkten de voorbije tien jaar in de richting van het prijsniveau bij de discounters geëvolueerd is. Uit de studie is alvast gebleken dat de Franse consument 56 procent meer betaalt voor zijn vlees. "Die meerprijs komt in Frankrijk ook ten goede aan de veeboer, die dertig procent meer uitbetaald krijgt dan zijn Belgische collega", merkt ABS-woordvoerder Guy Depraetere op. "Laat ons onderzoeken hoe de Fransen dit aan boord gelegd hebben".

Het ABS vraagt aan VLAM om na te gaan in welke mate de export van het wiblauw rund kan aangezwengeld worden. Dat idee kwam ook al aan bod tijdens de eerste dialoogdag over vleesvee die onlangs georganiseerd werd op initiatief van minister-president Kris Peeters. Daarnaast mag volgens het ABS ook de binnenlandse markt niet uit het oog verloren worden. "Lidl schijnt vlees van minderwaardige vleesrassen uit het buitenland te verkopen. Ook de horeca en grootkeukens moeten aangepakt worden".

Wat de financiële situatie van de rundveehouder betreft, blijkt uit de studie dat voor opfokbedrijven het bedrag aan ontvangen premies groter is dan het netto-inkomen, en dat het netto-inkomen duidelijk negatief wordt wanneer er ook een vergoeding verrekend wordt voor arbeid. Bij afmestbedrijven komt men voor de jaren 2006 en 2007 op een verlies van 300 euro per dier. "De echte conclusie is dat de rundvleesprijs in de winkel te laag is en dat dit bedreigend is voor het voortbestaan van de productieketen in ons land", besluit Boerenbond. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek