Boerenprotesten: vijf vragen aan BFA

Naar aanleiding van de boerenprotesten zal VILT de komende dagen telkens dezelfde vijf vragen aan een andere ketenpartner of stakeholder voorleggen. Ontdek zo waar de raakvlakken zitten en waar de visies precies uiteenlopen. Vandaag geeft de Belgische veevoederfederatie zijn kijk op de sector. "Onze Belgische veestapel zal wellicht wat afnemen onder druk van milieu- en klimaateisen", aldus Katrien D’hooghe, managing director van BFA. "Toch blijft BFA voluit geloven in een positieve toekomst voor onze Belgische landbouwsector. Er bestaan helaas geen “quick fix” oplossingen. Zowel het beleid als de keten zullen moeten blijven samenwerken om stappen vooruit te zetten."

13 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 februari 2024 13:47
Katrien D'hooghe en Dirk Van Thielen, directeur en voorzitter van BFA

Hoe kijkt BFA naar het boerenprotest?

BFA heeft alle begrip voor de bezorgdheden van de landbouwers. Bezorgdheden die de voorbije weken, maanden en jaren op heel wat verschillende niveaus geuit werden maar onvoldoende gehoord werden. Net als heel wat andere economische sectoren, wordt de landbouwsector immers geconfronteerd met grote veranderingen. De grootste uitdaging ligt in het verduurzamen van de sector en het verminderen van de impact van landbouwactiviteiten op milieu en klimaat. De meeste landbouwers willen hier ook effectief mee aan de slag. Zij worden immers ook als eersten geconfronteerd met de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering aangezien zij werken met de natuur, met levend materiaal.

Landbouwers verdienen veel meer erkenning voor hun rol in onze maatschappij. De laatste jaren worden landbouwers onterecht bijna systematisch weggezet als “vervuilers” en als een sector die niet wil veranderen. Men gaat echter vaak voorbij aan het feit dat veranderingen, net omdat landbouwers werken met levend materiaal, tijd vragen. Ook technologische innovaties vragen tijd: wetenschappelijk onderzoek, praktijktesten, erkenningsprocedures. Op een auto kan je een filter plaatsen, op een koe nu eenmaal niet.

Koplopers en innovatieve landbouwers worden soms eerder bestraft dan beloond

Katrien D’hooghe - Managing director van BFA

Wat zijn volgens BFA de belangrijkste vragen van de landbouwers?

Landbouwers hebben verschillende noden en deze verschillen van sector tot sector. Het is zeker niet correct om het boerenprotest te reduceren tot een puur economisch protest over te lage prijzen. Het is jammer dat in bepaalde media de focus zo sterk verschoven wordt naar een prijsdebat. De situatie is uiteraard verschillend van bedrijf tot bedrijf, maar 2023 was in verschillende sectoren een goed tot zeer goed jaar. Landbouwers zijn ondernemers en weten ook dat zij geconfronteerd kunnen worden met volatiele prijsvorming.

Wel is het essentieel dat landbouwproducten en voeding van eigen bodem opnieuw naar waarde worden geschat. Onze producten moeten beantwoorden aan de hoogste normen en eisen qua voedselveiligheid, duurzaamheid, … De verdere verduurzaming die de maatschappij verwacht, vraagt bovendien een belangrijke extra investering. Landbouwers verdienen hiervoor een eerlijke vergoeding. En deze kan op dag van vandaag vaak niet uit de markt worden vergoed. Dat is problematisch en moet anders. Diegene die dergelijke eisen oplegt, zal landbouwers hiervoor ook correct moeten vergoeden. Dit kan zowel de consument, via specifieke labels bijvoorbeeld, als de overheid (eisen via regelgeving) zijn. Geïmporteerde producten moeten bovendien ook aan dezelfde eisen voldoen als diegene die we opleggen aan onze producenten.

Frustratie bij de landbouwers komt zeker ook voort uit de bureaucratische manier waarop bepaalde zaken worden geïmplementeerd. Heel wat regeltjes en administratieve procedures creëren vaak extra papierwerk en heel wat frustratie. Koplopers en innovatieve landbouwers worden soms eerder bestraft dan beloond.

En tot slot is er nood aan een lange termijn visie en rechtszekerheid. Verduurzaming gaat vaak gepaard met investeringen. Het onzekere vergunningenbeleid maakt dat landbouwers geen beslissingen meer kunnen nemen op lange termijn. En dat is nefast voor de noodzakelijke transformatie van de sector. Vanuit een duidelijk en rechstzeker beleid, ook op vlak van vergunningen, moeten onze landbouwers de ruimte hebben om hun bedrijf met een duidelijk toekomstperspectief te kunnen ontwikkelen.

Wat kan BFA doen op korte en lange termijn om een bijdrage te leveren aan een oplossing?

Diervoederproducenten staan als toeleverancier van veehouders helemaal aan het begin van de keten. De Belgische diervoederfabrikanten zetten heel sterk in op efficiëntie en een lage voederconversie. Dit heeft tot resultaat dat de kost voor veevoeders voor de veehouder zo laag mogelijk wordt gehouden. Dit is tevens ook duurzaam, want zo worden zo min mogelijk grondstoffen gebruikt om dierlijke eiwitten voor onze voeding mee te kweken. Op dat vlak moet echter ook een evenwicht gezocht worden met bijvoorbeeld dierenwelzijn. Daarnaast zetten Belgische diervoederfabrikanten onder ander via het BFA-duurzaamheidscharter heel sterk in op het ontwikkelen van voedermaatregelen die mee een oplossing kunnen bieden voor duurzaamheidsvraagstukken. Daaronder vallen onder meer methaanreducerende voedermaatregelen voor rundvee, voeders met een laag eiwit-en fosforgehalte, meerfasenvoedering en het maximaliseren van het gebruik van nevenstromen uit de voedings- en biobrandstoffenindustrie (43% van onze grondstoffen). De sector werkt dus heel nauw samen met de landbouwsector om oplossingen te bieden voor duurzaamheidsvraagstukken vanuit voederoplossingen. Opnieuw, het is zeer belangrijk dat veehouders dan correct vergoed worden voor de meerkost en de extra inspanningen die ze hiervoor leveren.

De laatste jaren worden landbouwers onterecht bijna systematisch weggezet als “vervuilers” en als een sector die niet wil veranderen. Men gaat echter voorbij aan het feit dat veranderingen, net omdat landbouwers werken met levend materiaal, tijd vragen

Katrien D’hooghe - Managing director van BFA

Wat moeten beleid- en ketenpartners doen op korte en op lange termijn om een bijdrage te leveren aan een oplossing?

Er bestaan helaas geen “quick fix” oplossingen. Zowel het beleid als de keten zullen moeten blijven samenwerken om stappen vooruit te zetten. Het ketenoverleg, waar ook BFA deel van uit maakt, formuleerde vorige week alvast 5 duidelijke prioriteiten richting de overheid:

  1. Schat Belgische landbouw- en voedingsproducten opnieuw naar waarde. Versterk de promotie van Belgische producten en maak ze mee zichtbaar in het schap en op het bord.

  2. Neem het strategisch belang van voldoende en betaalbare landbouwgrond ter harte. Versnipper deze landbouwgrond niet verder door beleidsinitiatieven die een impact hebben op omliggende landbouwactiviteiten

  3. Geef onze landbouwers een rechtszeker beleid, met name op het vlak van vergunningsverlening. Vanuit een duidelijk kader moeten ze de ruimte hebben om hun bedrijf met een duidelijk toekomstperspectief te ontwikkelen.

  4. Maak werk van administratieve vereenvoudiging. Beperk de regelgeving tot het noodzakelijke en verander ze niet om de haverklap.

  5. Pas dezelfde regels toe voor ingevoerde producten als voor producten van bij ons. Eerlijke concurrentie en een level playing field zijn hierbij essentieel. Werk de concurrentiële nadelen die de agrovoedingsketen heeft ten opzichte van onze buurlanden weg o.a. op het vlak van loonkost, energie en fiscaliteit.

Zoals eerder gezegd is het cruciaal dat de extra inspanningen die worden gevraagd, correct vergoed worden. Ofwel door de consument, ofwel door de overheid. Alle schakels in de keten verdienen een eerlijke marge. In het ketenoverleg bekijken de ketenpartners of er afspraken gemaakt kunnen worden of tools kunnen worden uitgewerkt die helpen om tot betere contractuele en prijsafspraken te komen. Dit om kosten gemakkelijker door te kunnen rekenen of om de volatiliteit van de prijzen binnen bepaalde perken te houden. De overheid kan hierin helpen door de evolutie van de prijzen, kosten en marges in de keten op te volgen en door de consument meer bewust te maken van de waarde van onze voeding.

Tot slot kan nog veel winst gehaald worden door veel meer in te zetten op adviesverlening in de plaats van controle.

Hoe ziet BFA de toekomst van de landbouw?

Onze Belgische veestapel zal wellicht wat afnemen onder druk van milieu- en klimaateisen. Toch blijft BFA voluit geloven in een positieve toekomst voor onze Belgische landbouwsector. We moeten blijven inzetten op een sterke, lokaal verankerde en duurzame landbouwsector die naar waarde wordt geschat. Onze Belgische landbouwsector behoort tot de beste en meest duurzame ter wereld en heeft belangrijke troeven zoals uitstekende landbouwgronden, kennis en expertise, innovatie, productie, efficiëntie, logistieke mogelijkheden, duurzaamheid en een sterke agrovoedingsketen. Die leidende rol mogen we niet opgeven, maar moeten we net verder versterken. BFA blijft inzetten op een verduurzaming van de landbouwsector via voedermaatregelen en blijft binnen de keten samenwerken aan een duurzame voedingssector waarin elke schakel correct vergoed wordt.

Boeren blokkeren Antwerpse havens en dwingen gesprek af met Demir
Uitgelicht
Een groep van naar schatting 500 boeren hield dinsdag filterblokkades op diverse punten aan de haven van Antwerpen. Het betrof een wilde protestactie van jonge boeren die erme...
13 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek