Boeren blokkeren Antwerpse havens en dwingen gesprek af met Demir

Een groep van naar schatting 500 boeren hield dinsdag filterblokkades op diverse punten aan de haven van Antwerpen. Het betrof een wilde protestactie van jonge boeren die ermee de druk op de onderhandelingen tussen de landbouworganisaties en de Vlaamse regering hoog wilden houden. Herziening van het stikstofakkoord en behoud van landbouwgrond waren de voornaamste eisen. De boeren dwongen een avondlijk gesprek af met Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Na dit drie uur durende gesprek werd de actie opgeheven.

13 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 14 februari 2024 9:08
tractorblokkade Antwerpen haven

Om 1 uur dinsdagochtend was melkveehouder Rik Bongers (21) met zijn tractor vertrokken uit Kinrooi. Samen met een groep van collega-boeren uit Limburg reed hij naar de haven van Antwerpen, onderweg haakten nog meer boeren aan de colonne. Eenmaal in het Antwerpse zette de groep boeren koers richting de Noordkasteelbrug. “Het stikstofdecreet is onrechtvaardig en moet van tafel”, uitte Bongers één van zijn persoonlijke beweegredenen.

Bongers was één van de naar schatting 500 boeren die uit verschillende provincies van Vlaanderen naar de Scheldestad was afgezakt voor een filterblokkade. De boeren verspreidden zich over een zestal locaties in de haven van Antwerpen. Het betrof een spontane actie die via verschillende whatappgroepen tot stand kwam. “De landbouworganisaties zitten hier niet achter”, vertelt Emelie Laeremans, kalverhoudster uit Herselt. “Met deze actie willen we onze volharding tonen en een blijvende druk uitoefenen op de politieke onderhandelingen die volgden op eerdere protesten.”

Laeremans komt al vanaf 2022 in het verweer tegen het landbouwbeleid van de overheid dat volgens haar mijlenver van de praktijk verwijderd is. Alhoewel de landbouworganisaties in de onderhandelingen een serie aan eisen op tafel hebben gelegd, zou het schrappen van het stikstofakkoord volgens haar meer prioriteit moeten hebben. “Dit legt een bom onder de Vlaamse landbouw en brengt de toekomst van veel jonge boeren in gevaar”, aldus Laeremans.

Veelal jonge boeren

Het waren voornamelijk jonge boeren die de tractoren in de Antwerpse haven bemanden. Op enkele kilometers afstand, op de linkeroever, hield Stijn Zelderloo met een groep boeren uit Oost-en West-Vlaanderen het verkeer op. “Nooddiensten worden er doorgelaten en om het halfuur laten we de vrachtwagens ook passeren”, vertelt de parttime akkerbouwer-veeteler uit Sint-Martens-Bodegem die als woordvoerder van de actie was uitverkozen. Zelderloo noemde naast het stikstofakkoord ook het behoud van landbouwgrond voor landbouwdoelstellingen als belangrijk actiepunt.

tractorblokkade Antwerpen haven_jonge boeren
tractorblokkade Antwerpen haven2

De actievoerders hadden symbolisch voor de Antwerpse haven gekozen: “Als belangrijke economische sector vragen de landbouwers het respect en erkenning dat de haven en havenbedrijven ervaren, ook voor hun deelsectoren en bedrijven. Ook landbouw levert een belangrijke bijdrage aan onze economie”, klinkt het in een persbericht waarin de actievoerders duidelijk benadrukken dat Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) geen deel hebben in de actie.

Dat heeft alles te maken met de onderhandelingen die bovengenoemde landbouworganisaties momenteel voeren met de Vlaamse overheid. Deze gesprekken leverden maandag geen tastbare resultaten op. Donderdag gaan de partijen weer met elkaar aan tafel. “In afwachting van dit overleg voeren wij geen acties”, klonk het eerder bij ABS dat net als Boerenbond wel begrip zegt te hebben voor de actievoerders. “We steunen de huidige protesten niet actief vanuit onze werking, omgekeerd gaan we zeker niemand de deelname aan de acties ontzeggen”, klinkt het bij ABS. "Het uitblijven van concrete resultaten uit het regeringsoverleg doet bij landbouwers de vrees groeien dat ze dreigen met een kluitje in het riet gestuurd te worden. Er is behoefte aan concrete resultaten voor acute problemen”, klinkt het.  

tractorblokkade Antwerpen haven5
tractorblokkade Antwerpen haven_Deutsch komt koffie brengen

Kritiek vanuit politieke kringen

Minder begrip klonk er uit politieke kringen. De plannen van de boeren, ontlokten een stroomvloed aan verontwaardigde reacties in de media. De Antwerpse schepen van Havenzaken, Annick De Ridder (NV-A) noemde de mogelijke blokkade van de haven “totaal onaanvaardbaar". "Het volledig afsluiten van openbare infrastructuur en bedrijven valt niet onder de uitoefening van betogingsrecht."

Op de protestdag zelf klonk er ook kritiek van havenbedrijven zelf. Meer dan 2.000 dokwerkers konden naar verluidt hun werk niet doen omdat zij niet tijdig op hun werk geraakte. Hierdoor liep ook het laden en lossen van schepen of andere logistieke handelingen vertraging op. De schade zou in de miljoenen kunnen lopen en volgens Gazet van Antwerpen doet dit het begrip bij havenbedrijven voor de boerenproblemen slinken.

tractorblokkade Antwerpen haven3

Uiteindelijk varieerde de verkeershinder sterk van plaats tot plaats. Waar het verkeer stropte op de linkeroever, was er bij de groep van Rik Bongers en Emelie Laeremans hoogstens sprake van een vertraging. “Het is ook helemaal niet de bedoeling om het verkeer lam te leggen. Dat zou alleen maar tegen ons werken”, vertelt Laeremans. De vertraging van het verkeer stelden de actievoerders in staat om flyers met hun standpunten te verdelen onder de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. De vele opgestoken duimen van passerende chauffeurs lijkt erop dat de gewone burger nog wel de nodige goodwill kan opbrengen voor de boeren.

De boeren die dreigden hun protest voor te zetten totdat er concrete oplossingen aangedragen werden, dwongen uiteindelijk een gesprek af met Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Nadat Demir aanvankelijk aan een paar kopstukken had gevraagd naar Brussel te komen, kwam de minister uiteindelijk zelf naar Antwerpen waar zij in het provinciehuis luisterde naar wat de boeren te vertellen hadden.

Na een lang gesprek kwamen de partijen naar buiten. "Wij zijn blij dat de minister ons heeft willen horen", zei Stijn Zelderloo na afloop. "Wij hopen dat mevrouw Demir tijdens de gesprekken op donderdag onze punten zal meenemen. Nu gaan we naar onze mensen in de haven, die er al bijna twaalf uur staan, en hen vertellen dat ze huiswaarts mogen rijden." 
   
Volgens minister Demir waren er zaken besproken die nog niet aan bod waren gekomen. "Ik ga de bezorgdheden meenemen in de schoot van de Vlaamse regering. Dit gaat over individuele landbouwers die specifiek vanuit hun situatie spreken. Donderdag is het de bedoeling om terug alle organisaties te zien in Brussel."

Plaats aan onderhandelingstafel

De groep jonge, onafhankelijke boeren wil graag rechtstreeks bij die gesprekken betrokken worden omdat ze zich niet altijd even sterk vertegenwoordigd voelen door de grote landbouwverenigingen. Of ze ook effectief aan tafel kunnen schuiven, is voorlopig niet duidelijk. Demir ziet er in ieder geval geen graten in.

Een waaier aan grieven stuurt Europese boeren massaal op straat
Uitgelicht
Een golf van boerenprotesten verspreidde zich afgelopen weken als een olievlek over heel Europa. Boerenacties en -blokkades domineerden het nationale nieuws in verschillende E...
12 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek