Veevoedersector kiest collectief voor methaanreductie via veevoeder

Leden van de Belgian Feed Association (BFA) gaan het collectief engagement aan om de methaanuitstoot bij runderen te verminderen. Vanaf 1 januari 2024 past elk BFA-lid ten minste één goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies toe op tien procent van het geproduceerde rundveevoeder dat bedoeld is voor Vlaamse klanten.

29 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 november 2023 20:29 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Belgian Feed Association (BFA) wil samen met de overheid, onderzoekers en een tiental ketenpartners uit de Vlaamse landbouw, zuivel- en vleesindustrie de methaanuitstoot bij runderen verminderen met 26 procent tegen 2030, ten opzichte van 2016. Dat engagement vertaalde zich in het Convenant Entherische Emissies 2019-2030 dat werd ondertekend door alle betrokken partijen.

Dit wil men onder meer realiseren via aangepast voeder. Met aangepaste voeding krijgen koeien ook een andere vertering en dus minder methaanuitstoot. Het geven van geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad of het toevoegen van het additief 3-NOP via het krachtvoer reduceert bijvoorbeeld de methaanvorming bij lacterend melkvee. De afgelopen jaren werd sterk ingezet op het ontwikkelen van dergelijke voedermaatregelen en ondertussen zijn er 11 goedgekeurd door het Wetenschappelijk Comité.

Nu er verschillende voedermaatregelen beschikbaar zijn, besliste BFA samen met haar leden dat elk lid van BFA in 2024 ten minste één goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies zal toepassen op één tiende van het geproduceerde rundveevoeder bestemd voor Vlaamse runderen.

Dergelijke voedermaatregelen verhogen echter de kostprijs van het voeder. Veehouders die een voedermaatregel toepassen, kunnen daarom beroep doen op een (gedeeltelijke) financiering van de overheid via een ecoregeling. “De Belgische diervoedersector neemt zo opnieuw het voortouw in het verder verduurzamen van de dierlijke productie”, zegt Katrien D’hooghe, managing director van BFA.

De 133 leden van BFA vertegenwoordigen zo’n 93 procent van de nationale diervoederproductie.

Nieuwe samenwerking om de Belgische diervoederproductie te verduurzamen
Uitgelicht
Om de transitie naar een duurzamere Belgische diervoederproductie te stimuleren, werkt Belgian Feed Association (BFA) samen met Helexia, een onderneming gespecialiseerd in beg...
11 oktober 2023 Lees meer

Bron: Nagelezen: Joris

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek