Nieuwe samenwerking om de Belgische diervoederproductie te verduurzamen

Om de transitie naar een duurzamere Belgische diervoederproductie te stimuleren, werkt Belgian Feed Association (BFA) samen met Helexia, een onderneming gespecialiseerd in begeleiding van bedrijven op vlak van duurzame energieoplossingen. “Het doel van onze samenwerking is tweeledig”, legt BFA uit. “Enerzijds willen we focussen op energiebesparing en anderzijds willen we de ecologische voetafdruk van de diervoedersector verkleinen.”

11 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 oktober 2023 18:18
Lees meer over:
zonnepanelen

In het kader van de Europese Green Deal stelde de Europese Commissie richtlijnen op voor bedrijven om energiezuiniger te produceren en minder CO2 uit te stoten. Tegen 2050 wil de Europese Unie volledig CO2-neutraal te zijn. Om tegemoet te komen aan deze Europese klimaatdoelstellingen ontwikkelden Helexia en BFA een gezamenlijke strategie om bedrijven in de Belgische diervoederindustrie te ondersteunen bij hun transitie naar een duurzamere en energie-efficiëntere diervoederproductie.

Combinatie van expertise

Door hun expertise te combineren, streven Helexia en BFA ernaar diervoederbedrijven optimaal te helpen hun CO2 reductiedoelstellingen te bereiken. “Op sectorniveau peilt een duurzaamheidsenquête naar de belangrijkste factoren voor een energiezuinigere diervoederproductie”, aldus BFA. “Op bedrijfsniveau kan vrijwillig het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van het bedrijf in kaart gebracht worden met een grondige analyse. Vervolgens krijgt het bedrijf een op maat gemaakt transitieplan.”

Om de implementatie van transitieprojecten te vergemakkelijken, positioneert Helexia zich ook als een externe investeerder. “Bij grote duurzame investeringen kunnen diervoederbedrijven eventueel ook samenwerken met het bedrijf waardoor de bedrijven zich volledig op hun kernactiviteiten kunnen richten zonder hun groei in gevaar te brengen”, aldus BFA.

De samenwerking ligt in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van het BFA Duurzaamheidscharter 2020, waarin BFA en haar leden zich engageren om tegen 2030 onder meer de ecologische voetafdruk van de diervoedersector te verkleinen, de uitstoot van CO2 te verminderen en ook energiezuiniger te produceren.

Wie is Helexia?

Helexia noemt zichzelf een onmisbare speler in de sector van energietransitie. Het bedrijf werd opgericht in 2010 en is een dochteronderneming van Voltalia. Helexia is gespecialiseerd in de energieprestaties van gebouw en de productie van fotovoltaïsche energie op locatie. Verspreid over tien landen heeft heeft het al meer dan 700 van die projecten gerealiseerd, samen goed voor een capaciteit van meer dan 198 MW. Helexia begeleidt commerciële en industriële klanten en voorziet daarbij een uitgebreid aanbod aan diensten: strategiebepaling, uitvoering van werken, exploitatie, monitoring en onderhoud van apparatuur.

BFA: "Stikstofbeleid maakt Vlaamse veehouderij onmogelijk"
Uitgelicht
Het voorstel van decreet dat voorligt in het Vlaams parlement maakt vergunningen in de landbouwsector quasi onmogelijk. Een onhoudbare situatie, zo schrijft Katrien D’hooghe,...
12 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek